Вести

Светски дан историјских позоришта – 25. октобар

25 октобар 2018

Другу годину за редом, у свету се 25. октобар обележава као Светски дан историјских театара, чији је члан и Народно позориште у Београду.
 
Реч је о иницијативи Удружења историјских позоришта Европе - Perspectiv, које окупља одабрана европска позоришта са историјским и културним наслеђем.

Народно позориште у Београду је због лепоте архитектуре, очуваности и изнад свега богате историје изабрано и уврштено 2014. године у "Јадранску руту" чије чланове чине и 11. одабраних позоришта из бивших југословенских земаља.

Осим Јадранске руте, од 2007. на европском простору формиране су и Немачка рута, Нордијска рута, Царска рута, Италијанска рута, Британска рута, Иберијска рута... и све заједно чине заједницу одабраних  театара Европе.

Један од циљева је и да се истакне јединствени духовни простор и заједнички корени позоришних зграда Европе, а самим тим и значај позоришта као европске културне баштине. Генерална замисао подразумева и да се створи мрежа различитих европских културних путева који би, између осталог, чинили и заједничку мапу културног туризма.

Комуникацију са Удружењем европских историјских театара, са седиштем у Берлину, успоставио је Истраживачки центар Народног позоришта у Београду који је доставио одабране систематизоване материјале и фотографије на основу којих је наша Кућа уврштена у поменуту престижну руту.
 
Пројекат Европске руте историјских позоришта реализује се уз подршку Програма за културу Европске уније.
М.Б.