Вести

Уручена Награда публике „Јернеј Шугман“ представи „Царство мрака“ за најбољу представу шестог Драма фестивала у Љубљани

30 септембар 2019

Награда публике „Јернеј Шугман“, коју је „Царство мрака“ добило пролетос за најбољу представу шестог Драма фестивала у Љубљани,  са просечном оценом 4,7, уручена је 1. октобра на Сцени „Раша Плаовић“.

На пригодној свечаности одржаној после извођења тог комада, према тексту Лава Николајевича Толстоја и у режији Игора Вука Торбице, признање је из руку директорке Драме Народног позоришта Тање Шљивар примила глумица Олга Одановић.

У оквиру фестивала,  одржаног од 25. до 31. маја у Словенском народном гледалишчу, одигране су и представе „Микеланђело“ (копродукција Дубровачких летњих игара и ХНК „Ивана пл. Зајца“, Ријека) „Страх изједа душу“ (Народно позориште Брно, Чешка Република), „Пансион Еден“ (Загребачко казалиште младих“), „Глумица“ (ХНК, Загреб), „Капитал“ (Краљевско позориште „Зетски дом“, Цетиње) и „Шест лица тражи писца“ („Кермепух“, Загреб).

Фестивал је претходних сезона био ревијалног карактера, а од ове године уведена је Награда „Јернеј Шугман“, у знак сећања на глумца Драме СНГ Љубљана и једног од најбољих словеначких драмских уметника средње генерације који је преминуо у децембру 2017, у 49. години.

Представа „Царство мрака“, од премијере 24. марта 2017. године, одиграна је укупно 31. пут. На овом извођењу, 1. октобра, у улози Петра, уместо Љубомира Бандовића, дебитовао је гостујући глумац из Новог Сада Ненад Пећинар.

У ансамблу су и Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Анастасиа Мандић (Кума), Марко Баћовић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).
М.Б. 

Галерија