Вести

ЗАВРШЕНА УГРАДЊА СИСТЕМА ЗА ВИДЕО НАДЗОР КОЈИ ЈЕ ПОКЛОНИЛА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД

9 децембар 2010

Насловног јунака игра Милија Вуковић, а у подели су и Бранислав Трифуновић (Помет), Небојша Вранић (Маро), Душан Дуле Јовановић (Уго Тудешко), Бојан Вељовић (Бокчило), Дејан Тончић (Попива), Драган Маринковић (Ондардо де Аугуста), Никола Ракић (Лаура), Милош Самолов (Петруњела), Боба Стојимировић (Пере), Тома Трифуновић (Баба), Предраг Миленковић (Крчмар) и Никола Пантовић (Музичар).
- Држић је вешто ренесансној комедији додао сатиричност усмерену против расипништва и
бахатости дубровачке властеле, у време када обичан пук живи прилично тешко. И његов чувени монолог о људима назбиљ и нахвао, добрим и злим, утопистичка је пројекција земље у којој су сви једнаки и свако господар свега. "Дундо Мароје" је настао пре "Утопије" Томаса Мора и "Града сунца" Томаза Кампанеле, и у тој својој племенитој утопији веома је сличан земљи у којој смо живели и коју сам, лично, веома волео - подсећа Младеновић.
Према његовим речима, представом је желео да изнова подсети на свог сјајног професора Мирослава Беловића, једног од најзначајнијих редитеља у историји нашег театра, и његову поставку "Дунда Мароја", са Николом Симићем као Пометом и Бранком Цвејићем као Петруњелом.
- Беловић је "Дунда Мароја" сместио у католички самостан, а ја у Казнено-поправни завод у Крушевцу. И самостан и затвор су простори спутане слободе, то јест места где слављење живота какво "Дундо Мароје" уистину јесте: много боље и јаче долази до изражаја - оцењује Младеновић.
Представа је премијерно изведена 26. јуна 2009. године.
М.Б.