Branislava Pljaskić

Inspicijentkinja

O umetnici

Inspicijent Opere i Baleta Branislava Pljaskić – samostalni stručni saradnik. Stalno zaposleni inspicijent Opere i Baleta od 1994. godine. U srednjoj Muzičkoj školi Stanković diplomirala na odseku violine. Na Muzičkoj Akademiji u Nišu diplomirala na odseku Pedagogija i solfeđo. Za rad na inspicijentskom poslu obučila je gđa Petrović Vesna, takođe inspicijent Opere i Baleta, dobitnica brojnih pozorišnik nagrada i priznanja. Sarađivala na radu u pripremi i vođenju Opera: Toska, Rigoleto, Boemi, Faust, Madam Baterflaj, Figarova ženidba, Seviljski berberin, Lučija od Lamermura, Adrijana Lekuvrer, Đani Skiki, Kavalerija Rustikana, Atila, Verter, Don Đovani, Zaljubljen u tri narandže, In Hoc Signo,  Leteći Holanđanin,  Moć sudbine,  Pajaci,  Nabuko,  Otelo, Travijata, Norma, Saloma, Slepi miš, Karmen, Don Paskvale,  Čarobna frula, Evgenije Onjegin, Nabuko, Aida, Koštana, Manon Lesko, Don Kihot, Trubadur, Turandot (reditelj Mario Pavle del Monako)... 

Kao asistent režije i inspicijent radila na operama: Karmen u režiji Marka Katene, Faust u režiji Predraga Protića, Don Paskvale u režiji  Saše Gabrića i Aida u režiji Ognjana Draganova. Samostalno obnovila režiju opere Pepeljuga reditelja  Jagoša Markovića 2018 godine. Blisko sarađivala sa rediteljima: B. Popović, R.Z. Dorić, D. Miladinović, B. Đurović, N. Bradić, D. Mihajlović, J. Marković, I. Dragutinović Maričić, A.Triola, M. Maconi, J. Mencl, A. Paloša, K. Dragać, P. Kartalov, K. del Monako, Đ. del  Monako,  Dž.Ramster, P. Bajoko, B. Klimek, O. Draganov, P.F. Maestrini. Kao inspicijent Baleta, na premijernim izvođenjima i premijernim obnovama: Bahčisarajska fontana, Frančeska de Rimini, Čudesni mandarin,  Ljubav čarobnica, Vukovi, Posvećenje proleća, Mrvica prijateljstva, A JA ?, Miris lavande, Odisej, Šest plesova, Ohridska legenda, Jesenji pljusak, Nečista krv, Kavez, Sećanja, Evgenije Onjegin, Pesnik Čajkovski, Romeo i Julija, Viva la vida, Duet, Step lajtli, Songs, Napoli, Interval, Ćelava pevačica, Oni, Ukroćena goropad, Ko to tamo peva, Kraljica Margo, Doktor Džekil & Mister Hajd, Uspavana lepotica,  Dama s kamelijama,   Aleksandar, Žene u D-molu,  Duga Božićna večera,  Slika Dorijana Greja, Krcko Oraščić, Hazarski rečnik, Kopelija, Labudovo jezero, "Romeo i Julija" u Areni, Verona u organizaciji i na poziv "Polunin Ink" kompanije.2019 godine, Mikelanđelo, Alisa, Žizela...
Inspicijent bez alternacije za predstave Ko to tamo peva (premijera 2004 godine) i predstave Kraljica Margo (premijera 2005 godine). Sarađivala sa koreografima: A. Izrailovski. Lj. Dobrijević, P. Dobrijević, R. Savković, V. Logunov, Z. Kolar, S. Ilić, Đ. Makarević, M.K. Pjetragala, S. Zurovac, K. Simić, R. Poklitaru, L. Pilipenko, K. Kostjukov, M. Radačovski, D. Kolarov

Stalni saradnik i inspicijent Festivala koreografskih minijatura od 1998 godine. Inspicijent Operskog studija od 1994. do 2009. godine. Ostvarila mnogobrojna vođstva predstava Opere i Baleta na gostovanjima, kako u Srbiji, bivšim jugoslovenskim republikama, tako i velikim internacionalnim festivalima i turnejama. Baletske predstave: Prvo posleratno gostovanje u Zagrebu i Ljubljani predstave Doktor Džekil & Mister Hajd,  X i XI festival igre u Bogoti (Kolumbija), sa predstavama Ko to tamo peva i Kraljica Margo, Festival  Cervantino, (Meksiko) predstava Aleksandar, predstava Kraljica Margo, (Meksiko), Plesni festival igre Brno (Češka Republika), predstava  Duga božićna večera,  Balet fest u Sarajevu predstava Oni, Festival  igre u Rimu, predstava Ko to tamo peva, predstava "Hazarski rečnik" (Festival igre Loja, Ekvador). Gostovanja u Kairu, Aleksandriji (Egipat), Torontu, Otavi (Kanada), Solunu (Grčka),  Bilbau, Santanderu (Španija), Kipru, Madridu, Moskvi (Festival "Čajkovski", predstava "Hazarski rečnik")...

Sa operskim predstavama Pepeljuga, Toska, Rigoleto gostovala na Kefaloniji  i Krfu, a Don Đovanijem u Portugalu. Brojna gostovanja u Temišvaru, Krajovi, Tivtu, Budvi, Podgorici, Skoplju...
Gostovanja sa operama Aida u Viminacijumu i Trubadurom u Nišu, na otvorenim scenama, i direktnim emitovanjem na RTS-u. Vodi  svečane  koncerte i  obeležavanja značajnih jubileja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta,  na sceni Sava Centra, sa brojnim izvođačima kako Opere i Baleta, tako i sa dramskim umetnicima koji se emituju uživo u našoj zemlji  i inostranstvu. (Svečana akademija povodom Osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve 2019 god.). Dobitnica Zlatne značke Narodnog pozorišta 2014. godine za 20 godina rada.
Pohvala za rezultate u radu od posebnog i izuzetnog značaja 2016. godine, od strane direkcije Baleta na predlog direktora Konstantina Kostjukova.
Pohvala za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja 2017. godine, od strane direkcije Opere na predlog direktora Janka Sinadinovića.
Javna Pohvala za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu, za sezonu 2020/2021.
Javna Pohvala za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu, za sezonu 2021/2022.
Napisala je prvi i jedini priručnik za rad inspicijenata Opere i Baleta koji  je i ujedno Pravilnik rada za inspicijente ovog sektora.
Izjavama za medije doprinela saznanju šireg  auditoriuma šta je zapravo posao inspicijenta i ko su „ ljudi iz mraka“ koji, osim protagonista na sceni, rade na izvođenju predstave.
Svoje znanje i iskustvo u radu nesebično je podelila  i obučila  kroz direktan rad u pozorištu još tri inspicijenta u sektoru Opere i Baleta.
Kao inspicijent sa najvećim brojem stručnog  poznavanja različitih naslova predstava, kvalitetnim i odgovornim radom, nosilac je repertoara Opere i Baleta.
U 2021. godini obeležava 30 godina rada u Narodnom pozorištu. 
Sa velikom ljubavlju prema svojoj matičnoj kući radi svoj posao sa radošću i istim poletom kao i na početku karijere.

Osnovni podaci

Inspicijentkinja
Ansambl: Opera, Balet
Status: stalni član