Dragutin Matić

Solista Opere III

O umetniku

Kao dete iz porodice operskih pevača jako rano pokazuje veliki talent za solo pevanje.

Svoje školovanje započinje sa poznatim baritonom Slobodanom Stankovićem. 

Fakultet upisuje u klasi primadone i profesora emeritusa Radmile Bakočević. 

Godine 2010. postaje član Operskog studija Borislav Popović u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

Iste godine dobija stipendiju za dalje školovanje i studije nastavlja na prestižnoj Muzičkoj akademiji u Vircburgu, u klasi profesorke Leandre Overman i diplomira u klasi poznatog američkog soprana Šeril Stjuder.

Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2012. godine, debitovao je ulogom Grofa Lune u Verdijevoj operi Trubadur, posle čega su usledile i velike baritonske uloge gvozdenog Verdijanskog repertoara: 
Renato, Bal pod maskama; Don Karlo di Vargas, Moć Sudbine; Žorž Žermon, Travijata; Jago, Otelo; Nabuko i Rigoleto u istoimenim
operama, koje sa uspehom izvodi već šest sezona. Takođe, beogradskoj publici se predstavio i u Rosinijevoj operi Seviljski berberin u ulozi Figara, Donicetijevoj operi Lučija od Lamermura kao Enriko i kao Karlo Žerar u verističkoj Đordanovoj operi Andrea Šenije.
Značajnu saradnju ostvario je sa Srpskim narodnim pozoristem u Novom Sadu koja je započela u okviru Verdijevog festivala sa operom Trubadur. U daljoj saradnji, usledile su značajne uloge Simona Bokanegre, a potom i Nabuka u istoimenim Verdijevim operama. Tumačio je i lik Enrika u Donicetijevoj operi Lučija od Lamermura. 

Nakon što se u zemlji potvrdio kao izuzetan interpretator, pogotovo verdijanskih rola, počinje saradnju i sa operskim kućama u regionu u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Češkoj,Poljskoj, Nemačkoj, Italiji, gde peva najznačajnije baritonske uloge kao što su Rigoleto, Nabuko, Žorž Žermon, Jago, Grof Luna. 
Posebno se izdvaja gostovanje u čuvenom Teatru Masimo Belini u Kataniji, Italiji, gde je tumačio ulogu Karla Žerara u Đordanijevoj operi Andrea Šenije. 
Značajna je i koncertna delatnost koju je ostvario u saradnji sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS, sa Maestrom Mladenom Jaguštom i Bojanom Suđićem, kao i sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički, sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem, sa kojima je nastupao širom zemlje. Posebno se izdvaja nastup na festivalu Noć muzike 2018 na Tašmajdanu pred 20 000 ljudi, koji je ujedno bio i
proglašen za najbolji kulturni događaj godine.

Veb sajt: http://www.dragutinmatic.com/

 

Osnovni podaci

Solista III (BARITON)
Ansambl: Opera
Status: stalni član
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:
• Grof Luna („Trubadur“)
• Renato („Bal pod maskama“)
• Nabuko („Nabuko“)
• Figaro („Seviljski berberin“)
• Doktor Falke („Slepi miš“)
• Rigoleto („Rigoleto“)
• Jago („Otelo“)
• Don Karlos di Vargas („Moć sudbine“)
• Žorž Žermon („Travijata“)
• Žerar („Andre Šenije“)
• Lord Enriko Ašton („Lučija od Lamermura“)

Predstave