Dragutin Matić

Prvak Opere

O umetniku

Kao dete iz porodice operskih pevača jako rano pokazuje veliki talent za solo pevanje. Svoje školovanje započinje sa poznatim baritonom Slobodanom Stankovićem. Fakultet upisuje u klasi primadone i profesora emeritusa Radmile Bakočević. Godine 2010. postaje član Operskog studija Borislav Popović u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine dobija stipendiju za dalje školovanje i studije nastavlja na prestižnoj Muzičkoj akademiji u Vircburgu, u klasi profesorke Leandre Overman i diplomira u klasi poznatog američkog soprana Šeril Stjuder.

Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2012. godine, debitovao je ulogom Grofa Lune u Verdijevoj operi „Trubadur“, posle čega su usledile i velike baritonske uloge gvozdenog verdijanskog repertoara: Renato – „Bal pod maskama“, Don Karlo di Vargas – „Moć sudbine“, Žorž Žermon – „Travijata“, Jago – „Otelo“, Nabuko i Rigoleto u istoimenim operama. Takođe, beogradskoj publici se predstavio i u Rosinijevoj operi „Seviljski berberin“ u ulozi Figara, Donicetijevoj operi „Lučija od Lamermura“ kao Enriko i kao Karlo Žerar u verističkoj Đordanovoj operi „Andre Šenije“.

Značajnu saradnju ostvario je sa Srpskim narodnim pozoristem u Novom Sadu koja je započela u okviru „Verdijevog festivala“ sa operom „Trubadur“. U daljoj saradnji, usledile su značajne uloge Simona Bokanegre i Nabuka u istoimenim Verdijevim operama, kao i uloga Enrika u Donicetijevoj operi „Lučija od Lamermura“. 

Nakon što se u zemlji potvrdio kao izuzetan interpretator, pogotovo verdijanskih rola, započinje svoju internacionalnu karijeru. Nastupa sa ulogom Karla Žerara „Andre Šenije“ u prestižnom teatru „Masimo Belini“ u Kataniji i ulogom Jaga u Verdijevom „Otelu“ u Katancaru u Italiji. U Nacionalnom teatru u Ostravi ostvario se u ulogama Renata u „Balu pod maskama“, Jaga u „Otelu“ i u naslovnoj ulozi Nabuka. U Janaček teatru u Brnu nastupao je kao Jago u verdijevom „Otelu“, a sa istom produkcijom je gostovao na prestižnom festivalu Turn unt Taksis Šlosfestšpile u Regenzburgu. U Nacionalnom teatru u Temišvaru je pevao uloge Nabuka, Rigoleta i Grofa Lune. U Tirani je nastupao kao Žorž Žermon u „Travijati“. A u Nacionalnom teatru u Bakuu u Azerbejdžanu i Nacionalnom teatru u Sarajevu je pevao rolu Rigoleta. U Nemačkoj je imao brojna koncertna izvođenja „Karmine Burane“, kao i koncertno izvođenja Maskanjijeve „Kavalerije rustikane“ i Mise di Glorije u Martkirheu u Visbadenu. Koncertnu delatnost je upotpunio i nastupima u Češkoj, Italiji i Nemačkoj.

Značajna je i koncertna delatnost u zemlji, koju je ostvario u saradnji sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS, sa maestrom Mladenom Jaguštom i Bojanom Suđićem, kao i sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički, sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem, sa kojima je nastupao širom zemlje. Posebno se izdvaja nastup na festivalu „Noć muzike“ 2018 na Tašmajdanu, sa delom Karla Orfa „Karmina Burana“ pred 20 000 ljudi, koji je ujedno bio i proglašen za kulturni događaj godine.

NAGRADE:

• Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolje individualno premijerno  umetničko ostvaree  u okviru repertoara Narodnog pozorišta u periodu između dva Dana Narodnog pozorišta (za ulogu Forda u operi „Falstaf“ ).

Veb sajt: http://www.dragutinmatic.com/

 

Osnovni podaci

Solista (BARITON)
Ansambl: Opera
Status: Prvak (stalni član)
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

• Grof Luna („Trubadur“)
• Renato („Bal pod maskama“)
• Nabuko („Nabuko“)
• Figaro („Seviljski berberin“)
• Doktor Falke („Slepi miš“)
• Rigoleto („Rigoleto“)
• Jago („Otelo“)
• Don Karlos di Vargas („Moć sudbine“)
• Žorž Žermon („Travijata“)
• Žerar („Andre Šenije“)
• Lord Enriko Ašton („Lučija od Lamermura“)
• Ford („Falstaf“)

Predstave