Dragutin Matić

Solista Opere

O umetniku

Rođen 1981. u Beogradu, Srbija.
Kao dete iz porodice muzičara, još za vreme svojih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, Dragutin pokazuje interes i veliki talenat za pevanje, tako da počinje svoje školovanje sa prvakom Opere beogradskog Narodnog pozorišta, baritonom Slobodanom Stankovićem, a potom nastavlja dalje usavršavanje sa istaknutom vokalnom umetnicom i pedagogom primadonom profesorkom Radmilom Bakočević u čijoj klasi upisuje 2006. FILUM muzičku akademiju u Kragujevcu.
Godine 2010. postaje član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. Iste godine dobija stipendiju za dalje školovanje u Nemačkoj, na Muzičkoj akademiji u Würzburgu u klasi profesorke Leandre Overmann, gde učestvuje u mnogobrojnim operskim produkcijama i gala koncertima i stiče značajno scensko iskustvo.
Godine 2012. nastavlja svoje studije u klasi poznatog američkog soprana - profesorke Cheryl Studer u čijoj klasi i diplomira sa najvišim ocenama, a po povratku u Beograd nastavlja svoju dalju saradnju sa profesorkom Bakočević.
Dobitnik je više prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima među kojima su “Nikola Cvejić" u Rumi, i "Petar Konjović", u Beogradu, kao i specijalne nagrade Opere “Madlenianum”, za najbolje izvođenje operske arije.
Učesnik je mnogobrojnih muzičkih manifestacija u inostranstvu, kao i u Srbiji gde je održao više solističkih koncerata u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu Kraljevu, Vrnjačkoj Banji.
Godine 2012. nastupa kao solista u koncertnom izvođenju opere “Samson i Dalila” u nemačkom gradu Wisbadenu, uz pratnju orkestra “Hradec Králové”, pod dirigentskom palicom maestra Thomasa Franka.
Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, debitovao je ulogom Grofa Lune u Verdijevoj operi “Trubadur”, a može se čuti i kao Renato u Verdijevoj operi “Bal pod maskama”. Od skora, peva ulogu Nabuka u istoimenoj Verdijevoj operi, kao i Figara u Rosinijevoj operi “Seviljski berberin”. Takođe, beogradskoj publici se predstavio i u Štrausovoj opereti “Slepi miš” u ulozi Doktora Falkea.
Značajnu saradnju ostvario je sa SNP-om u Novom Sadu, gde se publici po prvi put predstavio kao Grof Luna u operi Trubadur u okviru Verdijevog festivala koji se tamo održao. U daljoj saradnji, usledila je i značajna uloga Simona Bokanegre u istoimenoj Verdijevoj operi, potom Nabuka u istoimenoj Verdijevoj operi i Enrika u Donicetijevoj operi Lučija od Lamermura, a u planu je i uloga Rigoleta u istoimenoj Verdijevoj operi.
Svoje iskustvo u izvođenju operete obogatio je i ulogom Grofa Danila u Leharovoj opereti “Vesela udovica” koju je dve sezone uspešno izvodio u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Veb sajt: http://www.dragutinmatic.com/

 

Osnovni podaci

Solista (BARITON)
Ansambl: Opera
Status: radni odnos na određeno vreme
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:
• Grof Luna („Trubadur“)
• Renato („Bal pod maskama“)
• Nabuko („Nabuko“)
• Figaro („Seviljski berberin“)
• Doktor Falke („Slepi miš“)
• Rigoleto („Rigoleto“)
• Jago („Otelo“)
• Don Karlos di Vargas („Moć sudbine“)
• Žorž Žermon („Travijata“)
• Žerar („Andre Šenije“)
• Lord Enriko Ašton („Lučija od Lamermura“)

Predstave