Vesti

BALET "ALEKSANDAR" NA TURNEJI U MEKSIKU

2 septembar 2014

Balet "Aleksandar", inspirisan slojevitom istorijskom ličnošću, vojskovođom, polubogom, ljubavnikom, osvajačem sveta – Aleksandrom Makedonskim, u koreografiji Ronalda Savkovića, gostovaće od 19. oktobra do 1. novembra u Meksiku, a u okviru te turneje 22. i 23. 10. biće izveden i na prestižnom Internacionalnom festivalu "Servantino" koji se održava u istorijskom gradu Guanahuato.  
Ovaj balet, posle ogromne selekcije predstava iz celog sveta, uvršten je u Glavni program tog festivala visokog renomea na kojem učestvuju najuglednija svetska muzička i dramska pozorišta.  
Predstava će na turneji imati ukupno šest izvođenja, a osim festivalske, videće je i publika u Akapulku, Gvadalahari i Meridi.
"Aleksandar" je zanimljivo dramaturški povezan, ima skoro filmsku brzinu, a igra se na muziku u kojoj se prepoznaju etno motivi i narodni ritmovi u kombinaciji sa elektronikom koja daje specifičnu dinamiku.
- Ovo nije narativna bajka, već je u pitanju jedno nekonvencionalno istraživanje slojevite ličnosti Aleksandra; vojskovođe, poluboga, ljubavnika, osvajača sveta koga čine ljudi koji ga okružuju. Oni ga prave i Velikim – ocenjuje Savković.
Priznati umetnik, koji je baletski prvak Državne opere u Berlinu, naglašava da je u ovaj balet uneo svo svoje dosadašnje znanje u oblasti igre.
Predstava je premijerno izvedena 15. novembra 2011. godine na Velikoj sceni.
Kostime je kreirala Jelena Miletić, dekor Lukas Lerh, a umetnički saradnik bila je Anina Stanču.
M.B.