Vesti

Bard srpskog glumišta Petar Božović, posle dve i po decenije, ponovo zaigrao u Narodnom pozorištu

2 februar 2019

Ulogom Ahmeda u drami „Hasanaginica” Ljubomira Simovića, bard srpskog glumišta Petar Božović, vratio se na scenu Narodnog pozorišta posle pauze od dve i po decenije.
 
Kultna predstava, u režiji Jagoša Markovića, izvedena je 2. februara na Sceni „Raša Plaović”, a u pomenutoj roli, Božović će i ubuduće igrati umesto Predraga Ejdusa, koji je preminuo krajem septembra prošle godine. 
 
Publika u prepunoj sali nagradila je Božovića, kao i sve glumce, burnim aplauzom i uzvicima “bravo”.
 
Istovremeno, u jednom trenutku, zajedno sa gledaocima, priznatog dramskog umetnika na poklonu su, u znak dobrodošlice, aplauzom pozdravile i njegove koleginice i kolege iz ansambla. 
 
U Simovićevoj verziji „Hasanaginice“, slavne balade zapisane 1774. godine, o tužnoj sudbini žene turskog age, naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus, Hasanaga je Nenad Stojmenović, a u podeli su i Radmila Živković (Majka Hasanagina), Aleksandar Srećković (Beg Pintorović), Aleksandra Nikolić (Majka Pintorovića), Darko Tomović (Efendija Jusuf), Ivan Ivanov (Asker Suljo), Bojan Krivokapić (Asker Huso) i Stefan Buzurović (Musa).
 
Bilo je to 133. izvođenje ovog komada od premijere održane 30. decembra 2001. godine na Sceni „Peti sprat“.
 
Reditelj Marković je uradio i izbor muzike, scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Bojana Nikitović.
 
Božović je bio stalni član Drame Narodnog pozorišta od 1. septembra 1984. do 1. februara 1994. godine, i u tom periodu, igrao je u pet predstava u kojima je ostvario veoma zapažene uloge.
 
Prva od njih bila je u „Konfiteoru“ Slobodana Šnajdera, premijerno izvedenom 1. marta 1985. godine u režiji Janeza Pipana koji mu je poverio uloge Bele Kuna i Komesara. 
 
Starog šamana koji se spušta sa svoje planine među narod iz želje da nauči nešto od njih i da narodu podari svoje znanje, ovekovečenog u liku Zaratustre, naslovnog junaka Ničeovog filozofskog dela „Tako je govorio Zaratustra“ Božović je zaigrao u istoimenom komadu premijerno odigranom 15. februara 1986. godine u režiji Nađe Janjetović. 
 
Dve godine kasnije, 6. marta, naslovnog junaka igrao je i u drami „Apis“ koju je po tekstu Miodraga Mije Ilića, režirao Dejan Mijač. 
 
U engleskoj renesansnoj tragediji „Vojvotkinja od Malfija“, premijerno izvedenoj 18. februara 1990. godine u režiji Ivane Vujić, Božović je tumačio ulogu Ferdinanda. 
 
Poslednju premijeru u Narodnom pozorištu imao je naredne godine, 23. maja 1991, a reč je o predstavi „Divlja patka“ Henrika Ibzena, u režiji Nikole Jevtića, u kojoj je dočarao jednog od glavnih likova - fotografa Jalmara Ekdala.
M.B.