Vesti

U okviru Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, Narodno pozorište učestvuje sa muzičko-scenskim delom „Svetlost“ i predstavom „Bela kafa“ (OTKAZANO)

5 jun 2020

U okviru Beogradske letnje scene – Pozorišta na Tašmajdanu, Narodno pozorište u Beogradu učestvovaće  9. jula sa muzičko-scenskim delom SVETLOST, u kome će nastupiti solisti Opere i Baleta nacionalnog teatra i 10. jula sa, predstavom BELA KAFA Aleksadra Popovića, u režiji Milana Neškovića.

U muzičko-scenskom delu „Svetlost", pod dirigentskim upravama Dejana Savića, Zorice Mitev Vojnović i Đorđa Pavlovića nastupiće Jadranka Jovanović, Snežana Savičić Sekulić, Aleksandra Angelov, Janko Sinadinović, Miodrag D. Jovanović, Aleksandra Stamenković, Ljubodrag Begović, Aleksandar Dojković, Ivanka Raković Krstonošić, Ljubica Vraneš i Dragutin Matić.

Ansambl Baleta predstaviće se segmentima iz predstava „Uspavana lepotica”, „Krcko Oraščić", „Labudovo jezero” i „Ko to tamo peva”.

Nastupiće Teodora Spasić, Jovica Begojev, Olga Olćan, Ines Ivković, Olja Đukić, Tatjana Tatić, Jovan Veselinović, Sanja Ninković, Milan Rus, Maja Stojakov, Milena Ogrizović, Ljiljana Velimirov, Bojana Žegarac Knežević i Igor Pastor.

Dan kasnije, 10. jula, biće izvedena drama Aleksandra Popovića „Bela kafa“, u režiji Milana Neškovića. 

Priznati dramski pisac u „Beloj kafi" napušta svoje omiljeno područje periferijskog miljea i smešta događaje u imućnu porodicu fabrikanta Momčila Jabučila u periodu od izbijanja rata 1941, pa do druge polovine šezdesetih godina.
Reditelj Nešković, koji je zajedno sa dramaturgom Molinom Udovički Fotez uradio adaptaciju ovog teksta napisanog krajem osamdesetih godina prošlog veka, ne bavi se ideologijom komunista, nacionalista, aluzijama na raspad Jugoslavije iz 90-ih, već sistematskom propašću porodice, koja je osnovna jedinica građe svakog društva.

U podeli su Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).

Ulaznice mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu, onlajn putem sajta Narodnog pozorišta, kao i na blagajni stadiona Tašmajdan. 

Radno vreme biletarnice Narodnog pozorišta je od 11 do 15 časova i od 17 do 19 časova.

---------------------------------------------------------------------------

SAOPŠTENjE POVODOM PREKIDA POZORIŠNOG PROGRAMA NA TAŠMAJDANU, OBJAVLjENO 29. JUNA:

O nastavku Beogradske letnje scene će se odlučivati kada se za to steknu uslovi

Usled novonastale situacije, promene epidemiološke slike virusa Covid-19 i najnovijih odluka medicinskog kriznog štaba Republike Srbije, kojim se ograničava okupljanje na zatvorenom i otvorenom prostoru do 200 osoba, zaustavlja se pozorišni program Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, saopštili su organizatori 29. juna.

"Ova manifestacija je osmišljena upravo da bi se prevazišao problem prekida rada pozorišta usled pandemije virusa Covid-19 i uvođenja vanrednog stanja sa dobrom željom da se nastavi pozorišni život u našem gradu.
Ovaj jedinstveni poduhvat, koji je na jednom mestu okupio sva beogradska, mnoga srpska pozorišta, privatne i nezavisne produkcije, sa idejom da publici i svim gostima Beograda krajem juna i tokom jula omogući gledanje više od 40 pozorišnih predstava, pokazao je da su umetnici i publika sa velikom radošću iščekivali ponovni susret uživo i nove pozorišne doživljaje", navodi se u saopštenju.

Grad Beograd se zahvaljuje svim pozorištima, umetnicima, učesnicima i publici Beogradske letnje scene o čijem eventualnom nastavku će se odlučivati kada se za to steknu uslovi, a u međuvremenu za sve kupljene ulaznice može da se izvrši povrat novca na blagajnama matičnih pozorišta.