„Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, izvedena jubilarni 50. put

9 oktobar 2017

Predstava „Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, izvedena je 9. oktobra na Velikoj sceni jubilarni 50. put.

Od premijere, 1. oktobra 2013. godine, ovu melodramu je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, videlo oko 20.000 gledalaca.

To je u Narodnom pozorištu sedma postavka tog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a kojeg je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine.

„Dama s kamelijama“ je sentimentalna i veoma realistična ljubavna priča o nesrećnoj i na smrt bolesnoj pariskoj kurtizani Margariti Gotje u koju se zaljubljuje Arman Dival, mladić iz ugledne porodice. Za razliku od drugih, brojnih, muškaraca, on je iskreno voli. Margarita uzvraća ljubav i njih dvoje, nošeni emocijama, zajedno beže na selo. Međutim, Armanov uticajni otac sklapa ponudu sa nesuđenom snajkom, kako bi spasao čast porodice. Neizlečivo bolesna Margarita prihvata ponudu uz uslov da otac, kada ona umre, kaže istinu Armanu.

Uloge su ostvarili Marija Vicković (Margarita Gotje), Miloš Biković (Arman Dival), Nebojša Kundačina (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).

Deo glumačkog ansambla, na nekim od prethodnih izvođenja, bili su i Joakim Tasić (Arman Dival), Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Aleksandar Đurica (Gaston Rije), Ivan Bosiljčić (Gustav) i Maja Nikolić (Olimpija).

Autor adaptacije je Željko Hubač, a dramaturg Spasoje Ž. Milovanović.
Scenograf je Boris Maksimović, kostime je uradila Bojana Nikitović, a muziku Kornelije Kovač.
M.B.

Galerija