Vesti

DEJAN SAVIĆ ZATVORIO SEZONU MAKEDONSKE OPERE I BALETA

7 jul 2015

Gostovanjem u Skoplju posle više od decenije, dirigent Dejan Savić zatvorio je sezonu Makedonske opere i baleta predstavom Verdijevog popularnog remek - dela "Travijata".
Pred prepunom dvoranom, maestro Savić je, zajedno sa odličnim horom i orkestrom, vodećim solistima nacionalne operske kuće, Blagicom Pop Tomovom u ulozi Violete i Zoranom Sotirovim u roli Alfreda, te uz gosta iz Italije Frančeska Bajokija kao Žermona, doživeo zaslužene ovacije. Ovim naslovom uspešno je okončana tekuća sezona MOB, koju su obeležile četiri premijere, uspešna gostovanja po zemlji i inostranstvu, kao i velika imena gostiju na renomiranom festivalu "Majske operske večeri".
G. Savića je primila i nj.e. ambasadorka Republike Srbije u Makedoniji, gđa Dušanka Divjak - Tomić, kojom prilikom je bilo reči o dosadašnjoj više nego uspešnoj saradnji dveju nacionalnih ustanova kulture, MOB i Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i o mogućim pravcima razvoja ove obostrano korisne i umetnički i materijalno opravdane povezanosti dva teatra.
Najzad, povodom naredne sezone u obe opersko - baletske kuće, g. Savić je sa svojim skopskim kolegama g.g. Dejanom Proševim, direktorom MOB i Georgi Cuckovskim, umetničkim direktorom Opere, utvrdio raspored gostovanja i projekte koje je opravdano i svrsishodno raditi zajedno, na koji način će se osim visokih umetničkih rezultata postići i značajne materijalne uštede.
Na istu temu, naš v.d. upravnika je razgovarao i sa g. Dejanom Lilićem, direktorom Makedonskog narodnog dramskog pozorišta, te i tu postigao načelne dogovore o saradnji koja je do sada bila više nego uspešna.