Vesti

DODELA GODIŠNjIH NAGRADA UBUS-a 23. OKTOBRA U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

20 oktobar 2014

Udruženje baletskih umetnika Srbije, jedino strukovno, reprezentativno udruženje u ovoj oblasti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, dodeljuje godišnje nagrade Dimitrije Parlić, Smiljana Mandukić, Nataša Bošković kao i Nagradu za životno delo i Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra.
Od 1997. godine, 23. oktobra, na dan rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića, dodeljuje se nagrada sa njegovim imenom za najbolje koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone, kao i domaćim koreografima za celokupan koreografski opus.
Nagrada Dimitrije Parlić  je najprestižnija nagrada u oblasti baletske umetnosti u našoj zemlji. Žiri u sastavu Vladimir Logunov (predsednik), Milena Burić, Danica Arapović, Milena Jauković i Ljubiša Ristić doneo je odluku da se nagrada Dimitrije Parlić za 2014. godinu ne dodeli. Isti žiri je Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra dodelio Daliji Aćin Telander za predstavu San žute čarape, produkcija Bitef teatra i Stanice-servisa za savremeni ples.
Nagrada Nataša Bošković dodeljuje se za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti. Ove godine, žiri u sastavu Zoja Begoli (predsednik), Višnja Đorđević i Marija Stojaković doneo je odluku da se nagrada dodeli Ani Đurić, prvoj solistkinji Baleta Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, za izuzetno ostvarene uloge Odete i Odilije u predstavi Labudovo jezero, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.
Nagrada Smiljana Mandukić se dodeljuje za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre a žiri u sastavu Nela Antonović (predsednik), Marija Bajčetić i Isidora Stanišić je odlučio da nagradu Smiljana Mandukić za 2014. godinu dodeli Ani Ignjatović-Zagorac savremenom igraču, za izuzetnu scensku realizaciju koreografskog zadatka u savremenoj plesnoj predstavi Želeće mašine, u produkciji Bitef teatra.
Nagradu za životno delo u 2014. godini, Predsedništvo Udruženja baletskih umetnika Srbije dodeliće istaknutoj umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu - primabalerini Milici Bijelić.
Svečana dodela godišnjih nagrada UBUS-a održaće se 23.oktobra 2014. u Narodnom pozorištu u Beogradu, foaje II galerije u 13:00 časova.
Nagrada Nataša Bošković biće uručena 25.oktobra 2014. na sceni Jovan Đorđević, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, po izvođenju predstave  Labudovo jezero,  koja počinje u 19 časova.
Nagrada Smiljana Mandukić biće uručena 13.novembra 2014. godine na sceni Bitef teatra, po izvođenju predstava  Želeće mašine.