Vesti

GLUMCU NARODNOG POZORIŠTA BRANKU VIDAKOVIĆU URUČENA NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA 2016. GODINU ZA POZORIŠNO STVARALAŠTVO

18 april 2017

Nagrada Grada Beograda za 2016. godinu, za pozorišno stvaralaštvo, uručena je glumcu Narodnog pozorišta Branku Vidakoviću 18. aprila na svečanosti održanoj u gradskoj Skupštini.
Prestižno priznanje, koje je dobio za ulogu predsednika zemske uprave Pavla Kiriloviča Lebedeva u Čehovljevom "Ivanovu", u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, primio je iz ruku gradonačelnika Siniše Malog.
U obrazloženju žirija, kojim je predsedavala Ljiljana Sedlar, a članovi su bili Božidar Bole Stošić, Aleksandra Nikolić i Srboljub Božinović, navedeno je da se Vidaković u toj predstavi „ističe snažnom kreativnošću i glumačkom zrelošću“.
– Ulogom Lebedeva on uspešno spaja elemente grotesknog humora koji je Čehov smatrao neodvojivim tkivom svojih drama. Vidakovićev Lebedev je čovek golubijeg srca i duboke empatije za sve koji vole, a istovremeno i duboko svestan da nema ni snage ni hrabrosti da sopstvene trule zidove poruši. Sjanim odabirom sredstava, Vidaković je realizovao lik slabića koji u strahu od žene i života, spas pronalazi u alkoholu. Jednom rečju, groteskno dirljiv i dirljivo groteskni je Vidakovićev Lebedev – ocenio je stručni žiri.
Slavni ruski klasik, u "Ivanovu" koga je napisao kao veoma mlad autor, 1887. godine, ne postavlja dijagnoze ni ljudima ni vremenu, već iznosi na površinu narazličitije valere postojanja i mišljenja.
Naslovnog junaka tumači gost iz Makedonije Nikola Ristanovski, a u velikom ansamblu su i Nada Šargin (Ana Petrovna, žena Nikolaja Aleksejeviča Ivanova, rođena Sara Abramson), Hana Selimović (Saša), Predrag Ejdus (Šabeljski, Matvej Semjonovič, grof, ujak Ivanova), Danijela Ugrenović (Zinaida Savišna, njegova žena), Nenad Stojmenović (Ljvov, Jevgenije Konstantinovič, mladi zemski lekar), Nikola Vujović (Borkin, Mihailo Mihailovič, dalji rođak Ivanova, upravnik njegova imanja), Branka Petrić (Avdotja Nazarovna, starica neodređene profesije), Vanja Milačić (Babakina, Marfa Jegorovna, mlada udovica, posednica, kći bogatog trgovca) i Bojan Krivokapić (Kosih, Dimitrije Nikitič, finansijski činovnik).
U predstavi učestvuju i Jelena Živković (Poslužiteljka Gavrila), Predrag Vasić (Jegoruška, gotovan kod Lebedevih), Nemanja Konstantinović (Gost), Jelena Halupa (Gošća) i muzičari Nikola Dragović, Ivan Mirković i Nemanja Bubalo.
M.B.