Vesti

IZMENE U REPERTOARU NARODNOG POZORIŠTA DO 1. NOVEMBRA

18 oktobar 2013

Poštovana publiko, u periodu od 19. oktobra do 1. novembra, usled izvesnih okolnosti, izvršeno je nekoliko izmena u repertoaru Narodnog pozorišta.

Predstava "Mali bračni zločini" po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Filipa Grinvalda, koja je trebalo da bude na repertoaru Scene „Raša Plaović“ u ponedeljak 21. oktobra (20,30), otkazuje se zbog vanrednog poziva direkcije Festivala "Borini pozorišni dan" u Vranju da u istom terminu, umesto duodrame "Žak", bude izvedena na otvaranju te tradicionalne pozorišne manifestacije.
Umesto "Malih bračnih zločina, biće odigran Ibzenov komad "Per Gint", u izvođenju studenata Akademije umetnosti Beograd u klasi profesora Nebojše Dugalića.
Premijera duodrame "Žak" Radoslava Pavlovića u režiji Ivana Vukovića, zakazana za 26. oktobar (20,30), takođe na Sceni "Raša Plaović", odlaže se dok se ne steknu uslovi za nastavak rada, što se očekuje krajem novembra. U tom slučaju, premijera bi bila održana tokom decembra.
Takođe, otkazuju se i pretpremijere "Žaka" koje su bile planirane u Kruševcu (19.10.), Vranju (21.10.) i Nišu (22.10.), kao i izvođenje na Sceni "Raša Plaović" 31. oktobra.
Umesto pretpremijernog izvođenja ovog komada najavljenog za 25. oktobar (20,30), na repertoaru će biti predstava studenata FDU - "Bog masakra" Jasmine Reze, u režiji Igora Vuka Torbice (reditelj u klasi vanr. prof. Alise Stojanović i docenta Darijana Mihajlovića, a glumci u klasi red. prof. Biljane Mašić i saradnika Pavla Lazića).
U toj komediji, koja je premijerno odigrana 4. marta ove godine na Sceni "Mata Milošević" FDU, igraju Ivan Zablaćanski, Milan Marić, Marija Stokić i Iva Stefanović.
Pomenutom predstavom, glumci i reditelj, diplomirali su dan kasnije, na gostovanju na Sceni "Petar Kralj" Ateljea 212.
U subotu 26. oktobra, publika će biti u prilici da pogleda dramu Ane Đorđević "Autoputem" u izvođenju glumaca Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju
- „Autoputem“ je jedna u nizu predstava koje se bave temom onoga što se dešava u pozorištu „iza scene“, to jest, tokom pravljenja predstave. Od svega toga publika na kraju može da vidi samo krajnji rezultat, a ostaje uskraćena da zaviri u zbivanja koja obijuju dramatikom koja često prevazilazi značaj i intenzitet drame koja se odvija na sceni. Međutim, specifičnost ove predstave u odnosu na druge koje se bave sličnom temom, sastoji se u tome što se njena priča bavi problemom pravljenja predstave u našoj sredini i u savremenim okolnostima,koja podrazumevaju izrazitu egzistencijalnu, moralnu, i kreativnu krizu, krizu u međuljudskim odnosima, i krizu identiteta mladih generacija, koje više nisu u mogućnosti da nađu mir i sigurnost u gradovima u kojima žive, već se stalno nalaze negde na autoputu, u potrazi za ostvarenjem profesionalnog i ličnog sna - kaže Ana Đorđević koja je i režirala predstavu.
U podeli su Radmila Đorđević (Nadežda), Kristina Janjić (Anđelka), Milena Stošić (Snežana), Jelena Asanović (Milica), Bojan Jovanović (Mali), Dragan Živković (Boriša), Marko Petričević (Zdravko) i Nenad Nedeljković (Strahinja).
Kompletan prihod od prodatih ulaznica (cena 250,00 dinara) biće uplaćen na račun Pozorišta "Bora Stanković" koje je izgorelo u požaru 2. jula 2012. godine.
Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, koja je trebalo da bude na repertoaru Velike scene u petak 1. novembra (19,30), otkazuje se zbog bolesti glumca.
U istom terminu, biće izvedena predstava "Dama s kamelijama", po romanu Aleksandra Dime Sina, u adaptaciji Željka Hubača i režiji Juga Radivojevića.
U podeli su Marija Vicković (Margarita Gotje), Miloš Biković (Arman Dival), Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Aleksandar Đurica (Gaston Rije), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Ivan Bosiljčić (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).
Kupljene ulaznice za pomenute predstave možete vratiti ili zameniti na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Ukoliko ste ih nabavili putem online prodaje, postupak će biti primenjen po propisanoj proceduri vezanoj za tu vrstu kupovine ulaznica.
M.B.