Vesti

Jadranki Jovanović uručena Međunarodna nagrada za operetu u Italiji

3 januar 2020

Primadoni Jadranki Jovanović, koja je proslavila ime Srbije u svetu zahvaljujući operskoj umetnosti, uručena je 28. decembra specijalna Međunarodna nagrada za operetu 2019, jedinstvena u svom žanru, koju dodeljuje Internacionalna asocijacija operete regije Friuli Venecia Ðulia u severnoj Italiji. 

Nagradu je uvaženoj srpskoj divi uručila italijanska operska umetnica svetske karijere Danijela Barćelona, uz prisustvo slavnih kolega, soprana Danijele Macukato i tenora Maksa Renea Kosotija, na svečanom Gala koncertu u prelepom tršćanskom Teatru Roseti, uz pratnju FVG orkestra, pod upravom maestra Romolo Đesija.

„Velika je čast za mene da uručim ovu značajnu nagradu Jadranki u mom rodnom gradu. Hvala ti što si tako mnogo postigla u umetnosti, što si toliko toga dala umetnosti i što nastavljaš toliko da nam daješ ”   - poručila je Barćelona prilikom uručenja nagrade. 

Predsednica Internacionale asocijacije operete Marisa Lorencon Palini istakla je tokom svečane ceremonije uručenja, da ove godine nagradu dobija ne samo sjajna umetnica izuzetne intrnacionalne karijere, već i posebna ličnost koju karakteriše velika toplina i ljubaznost u komunikaciji, jedno negovanje ljudskih odnosa i koja predstavlja svoju zemlju na najlepši mogući način.

 „Hvala moji dragi Tršćani, hvala mojoj Italiji koja mi je prva širom otvorila vrata, hvala žiriju koji me je nagradio, svim kolegama na sceni, orkestru, publici koja je ispunila salu Teatra Roseti preko poslednjeg mesta i hvala mojim Srbima koji su došli ovde večeras da me podrže” – izjavila je Jadranka Jovanović ne skrivajući radost i oduševljenje prilikom dodele nagrade. 

Dosadašnji dobitnici pomenute nagrade u Trstu, koji su se istakli u žanru operete poznati su svetski operski pevači, dirigenti, reditelji, glumci, koreografi, među kojima su našoj publici najpoznatiji: Raina Kabaivanska, Elizabet Švarckopf,  Nikolaj Geda, Alfredo Kraus, Danijela Macukato, Max Rene Kosoti, glumica Marta Egert, austrijski reditelj Oto Šenk, italijanski reditelj i koreograf Đino Landi i mnogi drugi.

Ova prestižna međunarodna nagrada za operetu osnovana je 1986. godine sa namerom da se oda počast umetnicima koji su doprineli razvoju i uspehu operete i njenom promovisanju u svetu u različitim izrazima. Jadranka Jovanović prva je Srpkinja kojoj je uručeno ovo značajno priznanje.

Prilog iz Dnevnika TV RAI na 08.10.min možete pogledati OVDE