Vesti

JIRŽI MENCL GOST CIKLUSA “SUSRETI“ 5. APRILA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

1 april 2011

U okviru ciklusa „Susreti“, u utorak 5. aprila u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu biće održano veče sa slavnim češkim rediteljem Jiržijem Menclom.

Mencl je rođen 23. februara 1938 godine u Pragu. Ovaj, svakako najpoznatiji češki filmski reditelj, diplomirao je na Praškoj filmskoj školi FAMU 1962. i pripada „novom talasu češke kinematografije“. Pored toga, režira i u pozorištu, piše scenarija i glumi. Rado režira filmove čija su scenarija adaptacije dela poznatih čeških književnika, kao što su Bohumil Hrabal i Vladislav Vančura. Njegova poetika mogla bi se definisati kao kombinacija prevashodno humanističkog pogleda na svet, kroz prizmu humora sa prizvukom sarkazma.
Svetsku slavu stekao je 1967, kada je njegov film Strogo kontrolisani vozovi (na osnovu Hrabalovog romana) osvojio Nagradu Američke filmske akademije, Oskar, kao najbolji film na stranom jeziku. Njegov film Ševa na žici iz 1969, češka vlada je zabranila i konačno odobrila za prikazivanje tek 1990, po padu komunističkog režima. Menclova crna komedija Selo moje malo takođe je bila  nominovana za Oskara, 1986. Njegov dosadašnji opus čini tridesetak filmova među kojima se, pored pomenutih, izdvajaju i Striženo košeno, Neobični doživljaji vojnika Čonkina, Služio sam engleskog kralja...
U Narodnom pozorištu u Beogradu je 2007. godine režirao Šekspirovu komediju Vesele žene vindzorske koje su i dalje na repertoaru Drame, a Zaljubljen u tri narandže je četvrta opera koju režira.
Razgovor s Menclom vodiće upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović.
Ulaz je besplatan.
M.B.