Vesti

SINIŠA KOVAČEVIĆ GOST CIKLUSA „SUSRETI“ 17. APRILA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

12 april 2012

Priznati dramski pisac Siniša Kovačević biće gost ciklusa „Susreti“ koji će se održati u utorak 17. aprila (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Razgovor sa gospodinom Kovačevićem vodiće direktorka Drame Molina Udovički Fotez.
Ulaz je slobodan.
Kovačević je rođen 30. maja 1954. godine u Sremskoj Mitrovici.
Fakultet dramskih umetnosti, odsek za dramaturgiju, završava u Beogradu kao najbolji student u svojoj generaciji.
Piše za radio, film, televiziju i pozorište.
Bavi se filmskom, televizijskom i pozorišnom režijom.
Bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Autor je poznatih televizijskih drama, serija i filmova kao što su “Hotel Evropa”, “Svečana obaveza”, “Vera Hofmanova”, “Mala šala”, “Portret Ilije Pevca”, “Najviše na svetu celom”, “Gorki plodovi”, “Najbolji”, “Ptice koje ne polete”, “Bolje od bekstva”, “Država mrtvih”, “Sinovci”...
Napisao je brojne pozorišne drame od koji su najpoznatije “Poslednja ruka pred fajront”, “Nasip”, “Đeneral Milan Nedić”, “Kraljević Marko”, “Ravi”, “Sveti Sava”, “Janez”, “Virus”, “Novo je doba”, “Srpska drama”, “Zečji nasip” i “Velika drama” koja se već deset godina uspešno izvodi na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Trostruki je dobitnik Sterijine nagrade, a u njegovoj kolekciji priznanja nalaze se i Nagrada “Branislav Nušić”,  “Zlatna mimoza”, “Kristalna prizma”, Nagrada “Dragiša Kašiković”, “Zlatni vitez”....
Komad “Novo je doba” uvršten je u 10 najboljih posleratnih srpskih drama, a televizijska drama “Svečana obaveza” proglašena je za jednu od tri najbolje TV drame ikada snimljene u RTS-u.  
Redovni je profesor dramaturgije na Akademiji umetnosti u Beogradu
Komadi su mu prevođeni na ruski, makedonski, poljski, grčki, nemački i engleski.
M.B.