Vesti

Jubilarno stoto izvođenje predstave „Bela kafa“, 27. maja na Sceni „Raša Plaović“

26 maj 2023

Predstava „Bela kafa“, po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, biće jubilarni stoti put izvedena 27. maja (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.

Priznati dramski pisac u „Beloj kafi“ napušta svoje omiljeno područje periferijskog miljea i smešta događaje u imućnu porodicu fabrikanta Momčila Jabučila u periodu od izbijanja rata 1941, pa do druge polovine šezdesetih godina.

Reditelj Nešković, koji je zajedno sa dramaturgom Molinom Udovički Fotez uradio adaptaciju ovog teksta napisanog krajem osamdesetih godina prošlog veka, podseća da nije želeo da se bavi ideologijom komunista, nacionalista, aluzijama na raspad Jugoslavije iz 90-ih, već sistematskom propašću porodice, koja je osnovna jedinica građe svakog društva.

„Ovde je reč o veoma ozbiljnoj drami jedne porodice kroz poprilično dug i tmuran period. Dakle, zanimala me je porodica kao osnovna jedinica građe svakog društva i njena propast. U komadu vidimo jednu specifičnu, a ipak tipsku srpsku porodicu koja je u proteklih pola veka nestala“, kaže Milan Nešković.

Scenografiju je uradila Vesna Popović, kostime Marina Vukasović Medenica, a muziku Anja Đorđević.

Od premijere, 4. maja 2015. godine, u podeli je sve vreme bila ista glumačka ekipa -Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).

U predstavi se koriste audio snimci za koje su bili angažovani dramski umetnik Predrag Ejdus (Glas radio kaskadera) i operski solista Nebojša Babić (Šlager pevač).

U prethodnih osam godinu „Belu kafu“ je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i regionu, videlo oko 25.000 gledalaca.

Reditelj Nešković dobitnik je Nagrade za režiju „Ljubomir Muci Draškić“, za 2015. godinu, a Pavle Jerinić - Nagrade „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca na XXIII Festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“ i Nagrade „Petar Banićević“ koju dodeljuje Narodno pozorište.

Iste godine, Nada Šargin postala je prva dobitnica Nagrade „Ružica Sokić”, Olgi Odanović pripala je bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ i Nagrada „Ardalion“ za epizodnu ulogu, na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Na istoj manifestaciji, Nada Šargin je dobila „Ardaliona“ za najbolju žensku ulogu, a Marina Vukasović Medenica „Ardaliona“ za najbolju kostimografiju.

 Naredne godine, na XIX Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci, Branku Vidakoviću dodeljena je Nagrada za najbolju mušku ulogu, njegova koleginica Nada Šargin proglašena je za najbolju glumicu, dok je Marini Medenici pripala Nagrada za najboljeg kostimografa.

Na Pozorišnim svečanostima „Festival pobednika festivala“., održanim od 9. do 17. oktobra 2017. godine, „Bela kafa“ je dobila nagradu publike za najbolju predstavu, a Olga Odanović za najbolju glumicu.

Galerija