Vesti

KULTURNI RADNICI PRIKUPLjAJU POMOĆ

23 maj 2014

Makedonske kulturne ustanove uključile su se u akcije prikupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Makedonska filharmonija, zajedno sa studentima na državnim fakultetima umetnosti, sav prihod od sinoćnjeg koncerta donirali su balkanskim zemljama za rešavanje problema izazvanih vodenom stihijom.

Svi teatri najavili su da će se uključiti održavanje predstava, a prikupljeni novac uplatiti na račun za ugrožene u poplavama.

Makedonski narodni teatar najavio je da će za ovu namenu uplatiti sav prihod prikupljen od prodaje ulaznica za novu predstavu „Plava ptica“ i predstave „Narodni poslanik“, koje će u okvir predstojećeg pozorišnog festivala odigrati u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predstave za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama najavili su i Dramski teatar, Teatar „Komedija“, Teatar za decu i omladinu, te pozorišta iz Bitolja i Strumice, kao i Turski i Albanski teatar iz Skoplja. U akciju prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo uključila se i Kinoteka Makedonije.

U Skoplju će u ponedeljak biti održan veliki koncert, čija su sredstva namenjena poplavljenima na Balkanu. Učešće su potvrdile najpoznatije makedonske zvezde.

Makedonija je jedna od najaktivnijih država u regionu u prikupljanju pomoći za ugrožene u poplavama. Iz državnog budžeta za te namene je izdvojeno 100.000 evra, putem SMS poruka prikupljeno je više od 120.000 evra, a prema BiH i Srbiji upućeno je više od 80 tone humanitarne pomoći.