Vesti

KRALjEVAČKOM POZORIŠTU NEOPHODNA JAČA FINANSIJSKA POMOĆ

8 decembar 2010

U prethodnih mesec dana, više srpskih teatara iz Beograda i unutrašnjosti uplatilo je na račun Kraljevačkog pozorišta oko milion i po dinara, dok je iz dijaspore od raznih ljudi dobre volje stigla pomoć u iznosu od desetak hiljada evra, rečeno je u sredu 8. decembra na konferenciji za novinare održanoj u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- To je neka cifra koja čini samo mali deo ukupne svote koju potražujemo – rekao je Vladan Slavković, direktor Kraljevačkog pozorišta koje je teško oštećeno u zemoljtresu koji je 2. novembra pogodio Kraljevo.
- Ruiniran krov koji preti svakog časa da se sruši na scenu i ispucale grede i zidovi, popadali reflektori i gomila prašine i šuta (na slici) postavili su svojevrsnu scenografiju u kojoj, nažalost, sada ceo grad igra još jedan stravičan čin svoje drame – istakao je on i najavio da će ovih dana biti pokrenuta „jedna šira kampanja koja će imati za cilj da skupi određeni iznos novca, a tražićemo pomoć i od države“.
On je kazao da se još uvek ne zna „sudbina zgrade“, stare 110 godina, u kojoj je smešteno pozorište, s obzirom da se čeka stručno mišljenje eksperata iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture republike Srbije u čijoj nadležnosti se nalazi.
- Očekujem da ćemo u narednih nedelju dana dobiti zvaničan dokument od zavoda iz kojeg ćemo znati u kakvom je stanju zgrada. Tek posle te zvanične procene znaćemo šta i kako dalje. U ovom trenutku najgori scenario je zidanje nove zgrade i to bi, po postojećim troškovima, koji su meni predstavljeni, iznosilo oko 450.000 evra, dok bi za sanaciju trebalo izdvojiti 150.000 evra – precizirao je Slavković.
On je kazao da je Kraljevačko pozorište, čiji ansambl broji 15 stalno zaposlenih glumaca, trenutno „na putovanju“.
- U prethodnih mesec dana imali smo deset gostovanja sa dečijim predstavama i tri sa komadima sa Velike scene. U narednom periodu, do kraja decembra, imamo zakazana gostovanja u Kruševcu, Nišu i Zaječaru. Nadam se da ćemo sa tim tempom, dok ne osposobimo zgradu pozorišta, nastaviti i u narednom periodu – naglasio je Slavković.
On je pozvao sve ljude dobre volje i sve prijatelje kulture da pomognu koliko mogu, jer je pozorište „mesto gde se obrazuje i okuplja mladost Kraljeva i gde se reprezentuju i brane ideje modernih, tolerantnih i, iznad svega, ljudskih vrednosti“.
Pored njega, apel za pomoć uputili su i glumci Miodrag Mrgud Radovanović, Marko Nikolić, Aleksandar Srećković i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović koji je rekao da će ta kuća biti uz svoje kolege iz Kraljeva „do onog dana dok se ne usele u novu ili renoviranu zgradu“.
On je najavio da će posle „Ribarskih svađa“, kompletan prihod na račun Kraljevačkog pozorišta biti uplaćen i od predstave „Zagonetne varijacije“, koja je na repertoaru 27. decembra.
- Osim toga, scena „Raša Plaović“ i uopšte Narodno pozorište je otvoreno za gostovanja kolegama iz Kraljeva kada god bude potrebno – poručio je Đurović.
On je prihvatio Nikolićevu ideju da „Zagonetne varijacije“, za izvođenje 28. januara, imaju „malo pojačanu cenu“ karata. Finansijska sredstava mogu da se uplate na račun broj 840-705668-52, svrha uplate: Pomoć za sanaciju pozorišta.
Mikojan Bezbradica