Vesti

„Labudovo jezero“ sa baletskom zvezdom Ištvanom Simonom za Svetski dan igre

26 april 2024

Međunarodna baletska zvezda Ištvan Simon gostovaće 29. aprila u „Labudovom jezeru“, na muziku P.I. Čajkovskog, koje će od 19 časova biti izvedeno na Velikoj sceni povodom Svetskog dana igre.

U ovom biseru klasičnog repertoara, u koreografiji Konstantina Kostjukova (prema M. Petipa i L. Ivanovu), priznati umetnik, stalni gostujući izvođač Dortmundske opere i redovan gost mnogih vodećih svetskih pozorišta, dočaraće lik princa Zigfrida, dok će u ulogama Odete/ Odilije nastupiti solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Margarita Čeromuhina.

Simon je studirao na Univerzitetu mađarske plesne umetnosti u Budimpešti.

Solističku karijeru započeo je 2007. u Baletu Semperoper u Drezdenu, a veoma brzo posle toga postaje glavni gostujući umetnik Mađarskog nacionalnog baleta. Ovoj kompaniji pridružio se u sezoni 2013/14, da bi već u narednoj bio pozvan da se vrati u Semperoper, u statusu prvaka.

Redovan je učesnik najprestižnijih svetskih festivala i gala nastupa.

Njegov repertoar obuhvata veliki broj uloga u klasičnim i savremenim baletskim delima.

Sarađivao je sa najuglednijim koreografima današnjice.

Tokom dosadašnje karijere osvojio je brojne prestižne baletske nagrade.

Ovo će, ujedno, biti i poslednje izvođenje (u ovoj sezoni) „Labudovog jezera“ u kojem učestvuje celokupni ansambl Baleta i Orkestar nacionalnog teatra, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Autor kostima i scenografije je proslavljeni italijanski modni kreator, dizajner i kostimograf Renato Balestra.

Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog institute pri UNESCO-u, pokrenula je 1982. godine proslavljanje Svetskog dana igre.

Dan se obeležava svakog 29. aprila, kao datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.
Ideja i cilj Svetskog dana igre je u svojevrsnoj planetarnoj proslavi ove umetničke discipline, kao najuniverzalnijeg jezika koji prevazilazi sve političke, kulturne i etničke granice, pružajući mogućnost ujedinjavanja ljudi oko zajedničkog i neponovljivog iskustva – igre!

Tim povodom, svake godine, određena značajna ličnost iz sveta plesne umetnosti šalje poruku koja obilazi svet. Ove godine poslanicu je napisala jedna od najvećih svetskih baletskih zvezda, argentinska umetnica Marianela Nunjez.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) Svetski dan igre, takođe, obeležava time što šalje poslanicu izabranog domaćeg umetnika ili poslenika iz sfere umetničke igre, a ovogodišnji autor je baletski igrač i koreograf Miloš Isailović.
 

Galerija