Vesti

Na Velikoj sceni održano donatorsko Gala veče sa čuvenom baletskom zvezdom i najvećim igračem današnjice Sergejem Polunjinom

28 septembar 2021

Fondacija „Sergej Polunjin“ organizovala je i ove godine Gala veče povodom dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za školovanje mladih talentovanih baletskih igrača iz Srbije na prestižnim baletskim akademijama širom Evrope - na Velikoj sceni, 28. septembra, beogradska publika uživala je u veličanstvenom programu čiji je, jedan od učesnika, bio i Sergej Polunjin, čuvena baletska zvezda i najveći igrač današnjice.

Uoči početka donatorske gala večeri, publici su se obratile direktorka Fondacije „Sergej Polunjin“ Zrnka Mišković i vlasnica modne agencije „Fabrika“ Vesna Mandić koja se zahvalila Narodnom pozorištu i upravnici Ivani Vujić kao dobrim domaćinima koji su pomogli da se ugosti veliki umetnik, a ovakav događaj dobije svečani karakter.
 
Gospođa Mišković je podsetila da je Fondacija „Sergej Polunjin“ do sada podržavala tri srpska studenta na školovanju u Štutgardu, Majnhamu i Hamburgu i izrazila nadu da će ove godine biti u mogućnosti da podrži još jednu našu mladu baletsku igračicu na školovanju u Beču.

Dodala je da Fondacija postoji tri godine i da je posvećena negovanju mladih talenata i njihovom razvoju sa željom da podrži i doprinese razvoju baletske umetnosti. 

Nakon toga, na video ekranu su se smenjivali prilozi o Sergeju Polunjinu, stipendistima i baletskim predstavama u produkciji Fondacije.

U nastavku programa, publika je uživala u baletskim numerama iz „Krcka Oraščića“ i „Hazarskog rečnika“ u izvođenju solista Baleta Narodnog pozorišta Igora Pastora, Tatjane Tatić, Dejana Kolarova i Sanje Ninković. 

Donatorsko gala veče uveličao je i umetnički direktor Nacionalne opere i baleta Ljubljana Petar Dončevski koji je izveo plesnu numeru „Voyage“, na muziku Volfganga Amadeusa Mocarta, u koreografiji Renata Zanele. 

Na samom kraju, kao veliko finale, gledaoci su bez daha ispratili nastup najveće svetske baletske zvezde današnjice Sergeja Polunjina koji je maestralno izveo ples na čuvenu kompoziciju „Bolero“ kompozitora Morisa Ravela, u koreografija Rosa Fredija Reja, nakon čega je bio nagrađen višeminutnim burnim ovacijama. 

Tokom poklona, Polunjinu su se na sceni pridružili i ostali učesnici, koje je publika, takođe, pozdravila ovacijama.  

Prošle godine, donatorsko Gala veče održano je 25. septembra.