Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izvedena „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića

12 april 2019

Predstava „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, premijerno je izvedena 12. aprila na Velikoj sceni. 

Novo čitanje tog vrelog i bujnog, a ipak tako sumornog Stankovićevog sveta, sa fokusom na položaj žene i pitanje slobode u jednoj zatvorenoj sredini, naišlo je na veoma dobar prijem kod publike u prepunoj sali koja nije štedela dlanove da kompletan ansambl, na kraju predstave, isprati višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama.

Gordu i strastvenu Sofku, koja se inati sa svojom sudbinom, tumačila je Jovana Stojiljković, njenog oca – efendi Mitu, koji ju je zbog novca izdao i prodao kao stvar, igrao je Nebojša Dugalić, lik gazda Marka, bogatog seljaka koji u sebi nosi neiživljenost i promašenost života, dočarao je Nenad Jezdić, a Tomče, njegovog sina i Sofkinog muža – Pavle Jerinić.

U ovoj veoma snažnoj priči o ljubavi i njenim raznim vidovima, ali i o tome kako je ljubav nestala između ljudi, uloge su ostvarili i Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga), Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac) i Stefan Kalezić (Mali Tomča).

U predstavi učestvuje i operski pevač, bariton Nebojša Babić koji u sceni svadbe, uz klavirsku pratnju Tanje Ščerbak, izvodi vanvremensku kompoziciju "Moja poslednja i prva ljubavi", na tekst i muziku Kemala Montena, sa kojom je Tereza Kesovija 1986. godine ubedljivo trijumfovala na Festivalu "Mesam", u Beogradu. 
   
U novoj verziji "Nečiste krvi" nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. 

Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. 

Sofka je ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... Naravno, sve je to nešto što postoji i danas, samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje je Stanković smestio svoj roman.

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, scenografiju je kreirala Vesna Popović, kostime Marina Vukasović Medenica, kompozitorka je Anja Đorđević, a koreografkinja Andreja Kulešević.

Iste večeri, uoči premijere, u foajeu Druge galerije, otvorena je izložba „Nečista krv i Koštana na sceni Narodnog pozorišta“, autora Dragana Stevovića i Dragice Gaćeše. Izložba, koju publika može da pogleda do kraja juna, obuhvata  brojne fotografije i kast liste iz pomenutih predstava.  

Prva repriza „Nečiste krvi“ zakazana je za 21. april.

Ovo je tek, treća postavka „Nečiste krvi“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kojoj je i praizvedena, 23. februara 1933. godine, u režiji Josipa Kulundžića i scenografiji Stanislava Beložanskog. 

U podeli su bili Nadežda Riznić (Sofka), Dobrica Milutinović (Efendi Mita), Teodora Arsenović (Todora, Sofkina majka), Dušan Radenković (Gazda Marko), Roksanda Beković (Stana, Markova žena), Vojislav Jovanović (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Ruža Tekić (Magda, sluškinja), Zora Zlatković (Simka), Srboljub Het Petrović (Arsa, Markov sluga), Miloš Paunković (Vanko)...

Naredna premijera održana je 5. decembra 1975. godine u režiji Gradimira Mirkovića. 

Na Velikoj sceni, u scenografiji Miomira Denića, kostimima Božane Jovanović i na muziku Vojislava Vokija Kostića, uloge su ostvarili Vera Čukić (Sofka), Milan Puzić (Efendi Mita), Ksenija Jovanović (Todora, Sofkina majka), Branislav Jerinić (Gazda Marko), Mira Bobić (Stana, Markova žena), Predrag Miki Manojlović (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Gorjana Janjić (Magda, sluškinja), Dara Vukotić Plaović (Simka), Boris Andrusević (Arsa, Markov sluga), Mida Stevanović (Vanko)...

U međuvremenu, 15. juna 2008. godine, takođe na Velikoj sceni, premijerno je izveden i balet „Nečista krv“, a koreograf Lidija Pilipenko, koja je napisala i libreto, uradila je predstavu prema više dela Borisava Stankovića. 
M.B.