Vesti

KONCERT VOKALNE RADIONICE "BISTRIK" 15. JUNA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

5 jun 2015

Koncert srpske tradicionalne muzike pod nazivom "Od izvora do stilizacije" u izvođenju Vokalne radionice "Bistrik" biće održan u ponedeljak, 15. juna (18,00), u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Radionica je osmišljena sa ciljem da na umetnički način populariše tradicionalnu muzičku kulturu Srbije i pruži mogućnost talentovanim pevačima da zavole, nauče i prenose svoje znanje generacijama koje dolaze.
Kroz tri godine svog postojanja, radionica je učestvovala na značajnim kulturno umetničkim manifestacijama, a na Internacionalnom takmičenju evrposkih zemalja u Rumuniji, prošle godine, osvojila je drugo mesto u konkurenciji od 37 takmičara.
-Želja nam je da publici i ovog puta pokažemo šta smo sve otkrili tumačeći zapisano i kako smo naučili i zavoleli narodne napeve kroz moderan pristup. Osnovu našeg programa čine pesme iz repertoara Orkestra Bistrik. To su višeglasne pesme u kojima se osnovna melodija prelama u vokalnim bojama. Vokalni aranžmani tradicionalnih zapisa koje izvodimo, ne predstavljaju klasično horsko pevanje. To je zbir vodećeg glasa i pratećih melodijskih linija koje su harmonska osnova napeva, ali na trenutke preuzimaju solističku deonicu – kaže vokalna solistkinja „Bistrika“ Bilja Krstić.
Prema njenim rečima, bogatstvo svakog napeva je upravo u prepoznavanju njegovog skrivenog višeglasja, u bezbrojnim zvučnim bojama koje autohtoni zapis čine zanimljivim i izazovnim muzičkim materijalom za novu obradu.
-Pripremili smo i nekoliko pesama starije i novije vokalne tradicije. U pesmama Karavilje lale, Šta se ono zeleni, Šta s ono čuje na onoj strani, mladi pevači će pokazati svoj raskošni talenat. Sestre iz Leskovca izvešće staru kosovsku pesmu Aman vodeničare, potom Šta se ono zeleni i Rasla dunja i jabuka, veoma zahtevnu gradsku pesmu, aranžiranu u troglasnom stavu. Sestre iz Obrenovca pevaće pesme Ima majka tri devojke, More na kraj selo i Damjan tanec vodi, četvoroglasnu pesmu na narodni tekst, sa zanimljivom melodijom koja nosi u sebi arhaične ostatke tonskih nizova – ističe ova priznata umetnica.
Na programu će biti i atraktivne pesme Kučika Tiča (Bugarska), etnički miks tradicionalnog teksta i nove melodije sa zanimljivim ritmičkim nizanjem stihova u višeglasnom izvođenju...
-Radujemo se koncertu i pozivamo sve one koji vole tradicionalnu muziku i višeglasno pevanje da dođu na jedno muzičko putovanje koje miri i spaja vremena i razlike – dodala je Bilja Krstić.
Ulaz je slobodan.
M.B.