Vesti

Nekadašnji direktor Drame Slavko Milanović sahranjen na Novom groblju

7 februar 2023

Nekadašnji direktor Drame i dugogodišnji dramaturg Narodnog pozorišta Slavko Milanović (1951-2023) sahranjen je u subotu 11. februara  na Novom groblju u Beogradu.

Milanović je preminuo 7. februara u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 72. godini. 

Pamtićemo ga kao vrsnog pozorišnog znalca, ali i veoma dragog, nenametljivog, odmerenog i dostojanstvenog čoveka.

Rođen je 29. septembra 1951. godine, u mestu Ulog, opština Kalinovik. 

Diplomirao je Opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Pohađao je postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Institutu za dramu i teatar u Lođu (Poljska), a u okviru studijskih boravaka bio je u Velikoj Britaniji i SAD.

Od 1975. godine bio je dramaturg, a od 1986. do 1992. umetnički rukovodilac i direktor sarajevskog „Kamernog teatra 55“.

U jugoslovenskim časopisima i zbornicima objavio je veći broj dramaturških analiza, studija i eseja o temi pozorišta, filma i televizije (desetak godina bio je stalni TV kritičar sarajevske revije „Odjek“), te pozorišnih i televizijskih kritika i prikaza.

Autor je više radio drama od kojih su najpoznatije „Soba“, „Koncert za Reginu Olsen“, „Quid nimis” i „Riblji ples”.

Pisao je televizijske scenarije „Zajedno”, „Budite isti za dvadeset godina” i „Perspektiva rajskog dola” za TV Sarajevo, te „Nastajanje/ Nestajanje” za TV Beograd.

Televizijska drama „Budite isti za dvadeset godina” adaptirana je i izvedena u Narodnom pozorištu u Zenici.

U periodu od 1994. do 1996. godine režirao je „Goli život”, prvu igranu televizijsku seriju u Republici Srpskoj, a od 1995. do 2000. godine bio je angažovan u „Srna filmu” kao producent i umetnički savetnik.

Za dokumentarni film „Povratak južnim planinama” (u produkciji „Srna filma”) dobio je Nagradu za najbolji etnološki film na Međunarodnom festivalu MEFEST, održanom 1999. godine na Zlatiboru.

Tokom 2000. godine zaposlio se kao dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu u kojem ostaje sve do penzionisanja. 

U periodu od 2001. do 2005. godine s velikim uspehom je obavljao funkciju direktora Drame Narodnog pozorišta, a tri predstave iz njegovog mandata - „Hasanaginica“ (2001), „Velika drama“ (2002) i „Gospođa ministarka“ (2004) i dalje su na redovnom repertoaru. 

Za Dan Narodnog pozorišta 22. novembra 2016. godine Milanoviću je uručen Pečat Narodnog pozorišta koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Kuće.

Komemoracija će biti održana u utorak 14. februara u 14 časova u Narodnom pozorištu.