Vesti

NUŠIĆEV “NARODNI POSLANIK” U KOPRODUKCIJI SA NARODNIM POZORIŠTEM IZ LESKOVCA

30 april 2012

Leskovačko Narodno pozorište u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu otpočelo je rad na novoj predstavi „Narodni poslanik“ koju po tekstu Branislava Nušića režira Mihailo Miša Vukobratović.

Na konferenciji za novinare, održanoj 27. aprila u Leskovcu, rečeno je da će premijerom ove predstave, koja će se održati tokom jeseni, ujedno biti otvorena rekonstruisana zgrada leskovačkog pozorišta kojem će biti vraćen izgled nekadašnjeg “Sokolskog doma”.
- Uprava Narodnog pozorišta iz Beograda nema zakonsku, ali ima moralnu obavezu da brine o pozorištima u unutrašnjosti Srbije. Do sada je realizovana koprodukcija sa pozorištima iz Kosovske Mitrovice, Šapca i Zaječara. Sa upravom leskovačkog pozorišta brižljivo smo dogovarali sve pojedinosti vezane za ovaj projekat. U realizaciju predstave ulazimo sa raznim resursima, osim ekonomskim. Kolegama u Leskovcu dostupni su naši scenografi, kostimografi, radionice... – rekao je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović.
Projekat je sa 600.000 dinara finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a očekuje se i da lokalna samouprava ispuni usmeno dato obećanje i na račun pozorišta prebaci milion dinara.
- Podržali smo leskovačko pozorište zato što to nije mogla da učini lokalna samouprava. Sa značajnom sumom novca pokrićemo troškove izrade predstave, ali isto tako podržavamo i napore Nacionalnog teatra u Beogradu koji je pokazao želju i spremnost da sa svojim resursima uđe u saradnju sa leskovačkim pozorištem - rekla je državna sekretarka Ministarstva kulture Snežana Stojanović Plavšić.
Vukobratović je ocenio da je veoma interesantno što se mnogo toga, zapisanog u ovom Nušićevom komadu nastalom krajem 19. veka, može “pronaći i u našoj svakodnevnici”.
- Danas kad čitate „Narodnog poslanika“ čini vam se da je pisan juče. To je lepo, ali se postavlja pitanje kako to da se tako malo promenilo. To je za mene i sve nas bilo izuzetno provokativna i za razmatranje zanimljiva tema za jednu zamišljenu i apstraktnu postavku. Ovom predstavom mi pokušavamo da građanima ukažemo na to ponavljanje događaja i situacija. Ako uspemo da kod 10 ili 20 procenata publike izazovemo to da prepoznaju našu poruku, mi smo ostvarili svoj cilj - kazao je Vukobratović.
Beogradska premijera predstave „Narodni poslanik“ biće održana na Sceni „Raša Plaović“, na kojoj će se izvoditi najmanje jednom mesečno.
M.B.