Vesti

Održan „Svečani defile“ Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole „Lujo Davičo“

24 novembar 2023

U okviru obeležavanja 155. rođendana Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. novembra na Velikoj sceni izveden je „Svečani defile“, uz učešće Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole „Lujo Davičo“.

Reč je o posebno osmišljenom programu, u sklopu proslave stogodišnjice našeg baletskog ansambla, u režiji Marija Pavla del Monaka.

Veličanstveni umetnički događaj, uz Orkestar Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Pavlović, priredili su ansambl i solisti Narodnog pozorišta - Teodora Spasić, Jovica Begojev,  Margarita Čeromuhina, Hoze Iglesijas, Sofija Matjušenskaja, Toma Križnar, Ada Raspor, Tijana Šebez, Miloš Marijan, Petar Đorčevski, Šinćiro Ebe i Radion Isijanov

Njima su se pridružili i učenici osnovne i srednje Baletske škole „Lujo Davičo“, budući naraštaji koji će jednog dana i igrati na ovoj sceni.

Program, koji je osmislila umetnička direktorka Ana Pavlović, obuhvatio je koncertna izvođenja odlomaka iz premijerno obnovljenih baleta „Žizela“, „Labudovo jezero, „Kraljica Margo“ , kao i „Gusar/ Le Corsaire“ koji je po prvi put postavljen na našoj sceni povodom obeležavanja sto godina od prve baletske predstave kod nas. 

Veče je započelo predstavljanjem svih generacija beogradske baletske škole, a tokom programa predstavila se i klasa diplomaca sa numerom iz baleta „Pakita“.

U završnoj sceni učestvovalo je oko 120 igrača, učenika baletske škole i članova baletskog ansambla Narodnog pozorišta, što je predstavljalo do sada nikad viđeni poduhvat koji je slavio prošlost i budućnost baletske umetnosti u Srbiji.