Vesti

Svečani defile Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole „Lujo Davičo“

20 novembar 2023

Svečani defile Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole „Lujo Davičo“ je posebno osmišljen program kojim proslavljamo stogodišnjicu našeg baletskog ansambla 22.novembra na dan obeležavanja 155. rođendana Narodnog pozorišta. 

Veličanstveni defile na Velikoj sceni predstaviće ansambl i soliste Narodnog pozorišta kojima se pridružuju učenici osnovne i srednje Baletske škole „Lujo Davičo“, budući naraštaji koji će jednog dana i igrati na ovoj sceni.

Umetnička direktorka Ana Pavlović osmislila je program u kojem predstavljamo koncertno izvođenje odlomka iz premijerno obnovljenih baleta „Žizela“, „Labudovo jezero, „Kraljica Margo“ , kao i „Gusar/ Le Corsaire“ koji je po prvi put postavljen na našoj sceni povodom obeležavanja 100 godina od prve baletske predstave kod nas. 

Veče će započeti predstavljanjem svih generacija beogradske baletske škole, a tokom programa predstaviće se i klasa diplomaca sa numerom iz baleta „Pakita“. U završnoj sceni učestvovaće oko 120 igrača, učenika baletske škole i članova baletskog ansambla Narodnog pozorišta, što predstavlja do sada nikad viđeni poduhvat koji slavi prošlost i budućnost baletske umetnosti u Srbiji.