Vesti

ODRŽANA TRIBINA „LUDUSA” NA TEMU „TEATAR I DRUŠTVENA KLIMA“

28 decembar 2011

Tribina „Teatar i društvena klima“, u organizaciji Udruženja dramskih umetnika Srbije i redakcije pozorišnih novina “Ludus”, održana je u sredu 28. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta.

Teme su bile “Da li je komercijalizacija u glavnoj ulozi u pozorištu?” i “Društvena odgovornost umetnika - put kojim se ređe ide ili (ne)moguća misija?”.
Tokom rasprave u kojoj je, pored glavne i odgovorne urednice “Ludusa” Tatjane Nježić i  predsednice Udruženja dramskih umetnika Ljiljane Đurić, učestvovala i publika, fokusirani su razni aspekti odgovornosti, sagledavani fenomeni realnosti s kojima se pozorište u Srbiji sreće od diktata tržišta i komercijalizacije, do posledica koje na teatar ostavlja ekonomska kriza.
Tribina je, zapravo, predstavljala nastavak razgovora o temama započetim u pozorišnim novinama koje su, u brojevima publikovanim ove godine, pažnju fokusirale na društvenu funkciju teatra. Ovaj specijalizovani mesečnik bavio se pitanjem sve prisutnije apatije i uloge umetnosti u suprotstavljanju toj pojavi, društvenom odgovornošću umetnika i odgovornošću društva prema umetnosti, komercijalizacijom i podilaženjem lošem ukusu publike.
Tokom 2011. godine, “Ludus” je organizovao nekoliko tematskih tribina - u Beogradu, Pirotu, Novom Sadu, Smederevu, a realizciju je podržao Fond za otvoreno društvo.
M.B.