Vesti

OPERA „FIGAROVA ŽENIDBA“ ODUŠEVILA RUMUNSKU PUBLIKU NA ZATVARANjU INTERNACIONALNOG FESTIVALA „ELENA TEODORINI“ U KRAJOVI

15 novembar 2015

Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovao je sa velikim uspehom 15. novembra u Krajovi sa Mocartovom „Figarovom ženidbom“, izvedenoj na sceni Rumunske opere, u okviru 14. Internacionalnog festivala „Elena Teodorini“.
Savršenim, besprekornim nastupom, naši umetnici oduševili su publiku u prepunoj sali i tako nastavili seriju uspešnih gostovanja u poslednjih godinu dana u ovoj susednoj državi („Rigoleto“, „Leteći Holanđanin“...) ali i na najbolji mogući način zatvorili tu kulturnu manifestaciju koja je u prethodnih mesec i nekoliko dana okupila brojna pozorišta i umetničke ansamble iz Rumunije i Evrope.
Pod dirigentskom upravom Stefana Zekića nastupili su Vuk Zekić (Grof), Sofija Pižurica (Suzana), Aleksandra Stamenkovć-Garsija (Grofica), Nebojša Babić (Figaro), Ljubica Vraneš (Kerubin), Ivanka Raković Krstonošić (Marcelina), Dragoljub Bajić (Bartolo), Danilo Stošić (Bazilio), Igor Matvejev (Don Kurcio), Jovana Belić (Barbarina) i Pavle Žarkov (Antonio).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Bojana Nikitović.
"Figarova ženidba", praizvedena u Beču 1. maja 1786. godine, nastala je prema čuvenoj komediji Pjera Ogistena Karona de Bomaršea, sa kojim Mocarta povezuju eruptivni temperament, inteligencija, raskošni talenat, duhovitost, osećaj za komično i satirično, izvanredna moć opažanja, slobodarsko-buntovni duh.
Nije slučajno da je spoj ova dva velika stvaraoca, uz pomoć italijanskog libretiste Lorenca Da Pontea, dao jednu od najboljih i najizvođenijih svetskih opera.
Publika je puna tri sata uživala u čarobnoj Mocartovoj muzici, uz izvrsne soliste, kao i odličan Orkestar i članove Hora, a sveopšta maskarada na sceni, uz obilje intriga i spletki, i svu komiku situacija i likova, često im je tokom izvođenja izazivala smeh i aplauze. Na kraju predstave, pozdravila je naše umetnike višeminutnim stajaćim ovacijama.
Opera “Figarova ženidba”, u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena 21. oktobra 2010. godine u okviru 42. BEMUS-a. U međuvremenu, njegovu režiju obnovio je Aleksandar Nikolić.
Osim domaćina i Narodnog pozorišta u Beogradu, na ovom festivalu, revijalnog karaktera, otvorenom 10. oktobra, učestvovali su i Nacionalna opera i balet iz Sofije (Bugarska), Nacionalni muzički univerzitet iz Bukurešta (Rumunija), Opersko pozorište Magdeburg (Nemačka), Nacionalna opera i balet iz Kišinjeva (Moldavija), Nacionalni kamerni hor Madrigal iz Bukurešta...
Međunarodni festival „Elena Teodorini“ osnovan je na inicijativu grupe entuzijasta i obrazovanih predstavnika lirske umetnosti, sa ciljem da se pruži dužno i iskreno poštovanje svetski renomiranoj solistkinji i pedagogu mladih vokalnih talenata – Eleni Teodorini (1857-1926).
Zahvaljujući bogatoj kulturnoj tradiciji ovog regiona, stvorena je mogućnost da se potraže novi načini promocije pravih muzičkih vrednosti, pa je tako, u međuvremenu, festival prerastao u manifestaciju velikih razmera u evropskom kulturnom kontekstu.
Takođe, festival omogućava da se promoviše i rumunska škola pevanja koju je u najboljoj meri predstavljala Elena Teodorini, rođena u Krajovi. Ona je, uz mnoge druge poznate pevače, takođe učestvovala u širenju vokalne umetnosti širom Evrope.
M.B.

Više fotografija sa gostovanja u Krajovi možete pogledati OVDE