Vesti

Opera "Na uranku" druga na NIN-ovoj top listi muzičkih događaja u 2019. godini

3 januar 2020

Jednočina opera Stanislava Biničkog „Na uranku", prema libretu Branislava Nušića, koja je premijerno izvedena pre nešto više od dva meseca, 30. oktobra, na Velikoj sceni,  pod dirgentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović, zauzela je visoko drugo mesto na NIN-ovoj top listi muzičkih događaja u 2019. godini.

U obrazloženju novinarke tog uglednog nedeljnika Marije Ćirić, navedeno je da je ova opera (naravno, uz "Koštanu" Petra Konjovića koja je takođe postavljena 2019), odličan potez repertoarske politike Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. 
"Delo je dato u novim kontekstima, rediteljka Ana Grigorović situira radnju u aktuelni trenutak i tranzicione kontekste obezličene stvarnosti srpske svakodnevice. Bitno je i uključivanje mladih solista u noseće produkcije, takva vrsta osveženja već neko vreme je veoma dobrodošla Operi Narodnog pozorišta: Evgenija Jeremić, Marko Živković i Vuk Zekić sa lakoćom odgovaraju na rediteljske zahteve, suvereno vladaju scenom".

Radnja se događa u burnim vremenima s kraja pretprošlog veka, negde na jugu Srbije, a u okviru nje, smeštena je priča o ljubavnom trouglu mladog srpskog para i turskog age... Postavka je moderna, a zaplet osavremenjen i stilizovan, da bi publici približio tu univerzalnu ljubavnu priču. 

Iako je reč o tragediji, rediteljka Grigorović je na efektan način uspela da naglasi i neke komične elemente našeg malograđanskog društva.

Posebnu zanimljivost čini to što je delo izvedeno sa orkestracijom koja je poslednji put bila izvedena 1968. godine.

Na premijernom izvođenju u podeli su bili Evgenija Jeremić (Stanka), Marko Živković (Rade), Dubravka Filipović (Anđa), Vuk Zekić (Redžep), Mihailo Otašević (Mujezin), glumac Hadži Nenad Maričić (Industrijalac), Nataša Radovanović (Jedna iz naroda), Milan Panić (Jedan iz naroda) i Vuk Radonjić (Jedan iz naroda).

U predstavi učestvovuju Orkestar, Hor i Operski studio „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografkinja je Dunja Kostić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, za koreografiju je bio zadužen Miloš Kecman, dok je autor scenskog pokreta Suzana Lukić. 
M.B.