Vesti

Povodom „Dana zaljubljenih“, na Velikoj sceni održano „Veče napolitanske muzike“ u izvođenju ansambla Opere Narodnog pozorišta

14 februar 2021

Veče napolitanske muzike za „Dan zaljubljenih“ u izvođenju ansambla Opere Narodnog pozorišta, održano je 14. februara na Velikoj sceni.

Na koncertu pod nazivom „Non ti scordar di me“ (Ne zaboravi me) izvedeni su neki od najpoznatijih dragulja iz bogatog opusa klasičnih napolitanskih pesama u kojima se prepoznaju razne osobine ljudskih strasti i osećanja.

Publika je uživala u melodijama kao što su „Santa Lucia“, „Chitarra Romana“, „Non ti scordar di me“, „Parlami d'amore Mariu“, „Con te partiro“...

U okviru programa, izveden je i klasik meksičkog kompozitora Agustina Lare „Granada“, potom prelepa pesma pijanistkinje i kompozitora Konsuele Velaskez „Besame mucho“ (inspirisana klavirskim komadom iz svite „Gojeskas“ španskog kompozitora Enrike Granadosa), arija Đudite iz istoimene opere Franca Lehara, čuveni tradicional „Historia de un amor“ - najpoznatija melodija kompozitora Karlosa Elete Almarana iz Paname... 

Na bis je, uz učešće svih solista, izvedena pesma poznatog italijanskog kompozitora Ernesta de Kurtisa „Non ti scordar di me“ po kojoj je i nazvan ovaj koncert.

Uz Orkestar Opere Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića i u režiji Ane Grigorović, nastupili su Sofija Pižurica, Janko Sinadinović, Dejan Maksimović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Sanja Kerkez, Dragana del Monako, Ljubica Vraneš i Aleksandra Stamenković koji su tokom svojih nastupa delili ruže publici i članovima Orkestra, a sa scene su ispraćeni dugim aplauzom.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.