Vesti

ZLATNA KOLAJNA "MAJA DIMITRIJEVIĆ" ZA MONODRAMU PRIPALA SLOBODANU BEŠTIĆU ZA PREDSTAVU "MOJE NAGRADE"

29 jun 2015

Zlatna kolajna za monodramu „Maja Dimitrijević”, na 40. Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, pripala je jednoglasnom odlukom stručnog žirija prvaku Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodanu Beštiću za predstavu "Moje nagrade".
- Monodrama 'Moje nagrade' je dokazala da celovitost jedne predstave može da čini sam glumac na sceni. Glumačkom lakoćom, svedenim sredstvima, Slobodan Beštić dokazuje studiozan rad potvrđujući fantastičnu definiciju Ostrovskog da je talenat osećaj za meru - navodi se u saopštenju žirija kojim je predsedavala dramska umetnica Ljiljana Blagojević, a članovi su bili koreograf Tanja Popović i glumica Marta Bereš.
Jubilarni 40. Međunarodni festival monodrame i pantomime održan je od 23. do 28. juna na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“.
Selektor dr Milovan Zdravković je od velikog broja prijava iz zemlje i inostranstva u takmičarski program uvrstio 11 monodrama, tri pantomime i četiri stend ap nastupa.
Monodrama "Moje nagrade" je autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, prema romanu Tomasa Bernharda, u izvođenju Slobodana Beštića i suflerke Gordane Perovski. Premijera je održana 4. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“.
U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima.
On se istovremeno satirično osvrće na sve institucije koje on smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije, udruženja.
Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.
On vrlo živopisno i u prvom licu, opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnušao onih koji mu nagradu dodeljuju i sebe koji nagradu prima, uglavnom iz materijalnih razloga.
Predstava je realizovana u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo.
Za rediteljski koncept i dramaturgiju bila je zadužena Maja Pelević, scenograf je Miraš Vuksanović, njegov asistent Jasna Saramandić, a kostimograf Olga Mrđenović.
Dizajn svetla uradio je Milan Kolarević, a zvuka Vladimir Petričević.
Milorad Jovanović je izvršni producent, Natalija Ignjić organizator, a Miloš Obrenović inspicijent.
M.B.