Vesti

PREMIJERA "BAJADERE" U POSTAVCI GABRIJELE KOMLEVE 19. MAJA

11 januar 2011

Balet u tri čina „Bajadera“, na muziku Ludviga Minkusa i u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve (Marijinski Teatar, St. Petersburg), biće premijerno izveden 19. maja na Velikoj sceni.

Nekadašnja primabalerina svetski priznatog Kirov baleta, a danas istaknuti balet majstor i baletski pedagog, okupila je celokupni ansambl Baleta na čelu sa istaknutim solistima.
U predstavi učestvuje i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.
Premijera će, ujedno, biti i prvo izvođenje ovog klasičnog baletskog dela u celini, od osnivanja našeg Baleta. Naime, pre dve decenije, 1991. godine, pod naslovom „Snovi“ igrana je scena iz ovog baleta, u koreografskoj postavci Larise Šatilove.
Balet „Bajadera“ je delo koje na svom repertoaru neguje svaka respektabilna baletska kompanija u svetu tako da će postavka ovog baleta na sceni Naraodnog pozorišta, po prvi put u integralnoj verziji, predstavljati veliki i značajan poduhvat.
Praizvođenje baleta „Bajadera“ bilo je daleke 1877. godine u Marijinskom Teatru u Sankt Petersburgu. Čuveni koreograf Marius Petipa je gradio svoju koreografiju pod jakim uticajima romantizma, koristeći estetiku klasike. To se posebno ogleda u tome što je svoju postavku zasnovao na klasičnoj indijskoj literaturi, odnosno radnju je smestio u potpuno egzotično okruženje što je jedna od karakteristika doba romantizma. Pretpostavka je da je inspiraciju za „Kraljevstvo Senki“ (čuveni „beli“ čin baleta „Bajadera“) pronašao u ilustracijama francuskog umetnika  Gustava Dorea koje je radio za Danteov „Raj“. „Kraljevstvo Senki“ je posebno značajno jer u njemu do izražaja dolazi klasična igračka tehnika, tako da predstavlja veliki izazov za igrače, a i smatra se pretečom „belih“ činova „Labudovog jezera“ i Fokinovih Silfida. „Kraljevstvo Senki“ se često izvodi kao posebna celina. Balet „Bajadera“ je takođe bio poznat  i po svojim monumentalnim scenama u kojima su se pojavljivali i pravi tigar i slon dočaravajući egzotičnu atmosferu.
Do kraja sezone predstava će biti na repertoaru 24. i 31. maja i 9. i 28. juna. Scenograf je Boris Maksimović, a kostimograf Olga Mrđenović.

Gabrijela Komleva je uvrštena u legende peterburške scene. Baletsko školovanje - Vaganova i peterburški Konzervatorijum završila je sa odličnim uspehom.
U periodu od 1957. do 1988. godine bila je primabalerina Kirovskog, Marijinskog Teatra.
Sa ogromnim uspehom nosila je akademski repertoar i stekla titulu Ballerine Petipa.
Svoje uloge spremala je sa čuvenim pedagogom Natalijom Dudinskom i drugim proslavljenim balet majstorima kao što su: E. Ljuk, B. Šavrov, G. Ulanova i K. Sergejev.
Učestvovala je u mnogim novim kreacijama domaćih koreografa. Kao što kaže čuvena ruska enciklopedija Balet: Trasirala je novi pravac u izvođenju savremenih dela. Njena igra uvek se odlikovala blagorodnim akademizmom, muzikalnošću, dramskom virtuoznošću i izuzetnom tehnikom.
Od 1979. radi kao balet-majstor i repetitor u Marijinskom teatru, podjednako sa domaćim i stranim zvezdama baleta.
Ostvarila je brojne prenose klasičnih baleta kako na domaćim ruskim, tako i na inostranim scenama. O njoj je snimljeno više filmova.
Od 1987. predaje na katedri Baletmajstor – repetitor na Konzervatorijumu u St. Petersburugu, a 2009. postaje i šef ove katedre, profesor.
Među priznanjima najvažnija su:
• Narodni umetnik SSSR
• Zaslužni umetnik Dagestana
• Laureat Državne nagrade Rusije – M.Glinka
• Najbolji umetnik godine
• Najbolji umetnik godine u TV filmovima
• Najbolji uvežbač
• Najbolji balet-majstor
Internacionalni biografski institut u nekoliko navrata proglasio ju je Ženom godine.
Predsednik društva za zaštitu ruskog klasičnog baletskog stila igre u Engleskoj, postaje 1994. godine
U umetničkoj karijeri Gabrijele Komleve uloga Nikije zauzima važno  mesto. U toj ulozi je njen talenat najviše došao do izražaja. Ekranizacija “Bajadere” sa Komlevom u glavnoj ulozi proglašena je od strane “BBC”-ja za najbolji muzički film 1979. godine.
U predstavi, posvećenoj stogodišnjici prvog izvođenja baleta “Bajadera” , velika ruska balerina Tamara Karsavina poslala je Komlevoj čestitku sledeće sadržine:’’Bajadera – jedinstveni, neprevaziđeni balet; znam da se velika tradicija ruske baletske škole pažljivo čuva u gradu koga se ja sa nežnošću sećam.’’
Ovu veliku tradiciju Komleva sada prenosi beogradskom baletu.