Vesti

Premijera komedije Karla Goldonija „Ribarske svađe“, u režiji Ane Tomović, 2. jula na Sceni „Raša Plaović“

28 jun 2023

Komedija Karla Goldonija „Ribarske svađe“, u režiji Ane Tomović, biće premijerno izvedena 2. jula (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.

Tačno nakon dve decenije od poslednje inscenacije, čuveni komad u kojem je poznati italijanski komediograf uspeo da ugradi ono najbolje od komedije del arte – arhetipske likove i duhovite dijaloge, vraća se u Narodno pozorište, u novoj rediteljskoj postavci, sa novom podelom.

Ovoga puta, duh i atmosferu trga u malom mediteranskom mestu gde se živi od abrova i gde sve tajne veoma brzo izađu na videlo, dočaraće sa svojom brižljivo odabranom glumačkom i saradničkom ekipom višestruko nagrađivana rediteljka Tomović, koja je u nacionalnom teatru, pre više godina, s uspehom postavila predstave „Majka Hrabrost i njena deca“ i „Ronalde, razumi me“.

Junaci „Ribarskih svađa“, praizvedenih na Karnevalu u Veneciji 1762. godine, i danas, posle toliko vremena, s lakoćom komuniciraju sa publikom zahvaljujući, pre svega, svojoj neposrednosti, humoru, toplini i humanosti.

„Ribarske svađe govore i o naporima jednog činovnika da prokljuvi u čemu je prava muka ljudi koji su se posvađali, da ih ne kažnjava i ne zatvara, već da im priđe kao čovek koji sebe lično involvira u potragu za rešenjem. Koliko često danas u sudskim birokratskim lavirintima nailazimo na ovako ličan pristup čoveka - čoveku i razumevanje njegove muke i borbe sa egzistencijom, kao i spremnosti da se pomogne? Ljudskost i empatija su jedini bedem odbrane od zla u današnjem svetu. To je poruka koju želim da pošaljem ovom predstavom“, kaže rediteljka Tomović uz napomenu da je u radu sa glumcima želela da „ostanemo na tragu topline, ljubavi i ljudskosti a pre svega na tragu jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smeh i radost kod publike“.

Govoreći o tome šta se u međuvremenu promenilo od poslednje postavke „Ribarskih svađa“ u Narodnom pozorištu, Ana Tomović kaže:

„Shvatila sam da ni more, a ni morska obala više nisu isti. To više nije i ne može biti romantična slika ribarskog gradića u kom je vreme stalo, koji živi uljuljkano u svojoj izolovanosti. Godine 2023. more i morska obala izloženi su ekološkoj katastrofi do koje je dovela pohlepa neoliberalnog kapitalizma. Nekontrolisana upotreba plastike dovela je do ogromnog zagađenja obale i mora, a posebno morskih vrsta. Monopol velikih kompanija doveo je do toga da mali ribar nema od čega da živi. U tom smislu, u mom viđenju Goldonijeve komedije, to nije romantična, već pomalo apokaliptična slika sveta“, otkriva Ana Tomović koja je zajedno sa dramaturgom Đorđem Kosićem uradila adaptaciju teksta koji će se igrati u prevodu Ive Tijardovića. 

Narodno pozorište u Beogradu, u okviru programa održivosti, ovim komadom aktivira inicijativu „Zeleni teatar“ koja podrazumeva da se u proizvodnji i promociji predstave što više koristi reciklirani materijal. 

Umetnički tim  čine i Andreja Rondović (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), Andreja Kulešević (scenski pokret i koreografija), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vuk Ršumović (pomoćnik reditelja), Jefimija Sekulović (asistent dramaturga), Ema Pavlović (asistent scenografa) i Ena Krotić (asistent kostimografa).

Uloge u komadu, čija glavna linija prati tragikomične dogodovštine dveju suprotstavljenih temperamentnih ribarskih porodica, poverene su Tamari Šustić, Jovanu Jovanoviću, Nedimu Neziroviću, Draganu Sekuliću, Teodori Dragićević, Ivi Milanović, Vučiću Peroviću, Ivani Šćepanović, kao i Zlatiji Ivanović, Hadži Nenadu Maričiću i Branislavu Tomaševiću koji drugi put igraju, ali u sadašnjoj postavci u drugim rolama.

Ovo će biti treća postavka „Ribarskih svađa“ u Narodnom pozorištu u Beogradu; 1973. godine režirao ih je slavni Paolo Mađeli, a pre dve decenije, 2003, inscenaciju je uradio talentovani Goran Ruškuc.  

Nakon beogradske premijere, „Ribarske svađe“ će gostovati na Festivalu „Grad teatar“ u Budvi gde će 8. i 9. jula, od 21 čas, biti odigrane na Sceni „Između crkava“.