Vesti

Preminula kritičarka i istoričarka umetničke igre i saradnica Narodnog pozorišta u Beogradu Milica Zajcev (1934-2021)

8 februar 2021

U Beogradu je u 87. godini preminula kritičarka i istoričarka umetničke igre i saradnica Narodnog pozorišta u Beogradu Milica Zajcev.

Milica Zajcev (27.4.1934. Tuzla - 6.2.2021. Beograd) je više od šest decenija beležila uspone i padove jugoslovenskog, srpskog, beogradskog baleta, kao i alternativne, savremene scene – nova lica, nove zvezde i zvezdice, nove naslove, nove uloge, mlade koreografe, značajne jubileje, zapravo pratila je i beležila sve što (je) igra.

Bila je učenica Nine Kirsanove i Mileta Jovanovića, balerina Makedonskog narodnog teatra i baletski pedagog. Završila je Filozofski fakultet i od 1955. godine se posvetila pisanoj reči o Terpsihorinoj umetnosti.

Milica Zajcev je pisala o premijerama, gostovanjima, klasičnom, savremenom baletu i alternativnoj sceni - i umetnicima koji su obeležili domaće stvaralaštvo. Autor je više od deset knjiga o umetničkoj igri.

Dobitnik je Sterijine nagrade za teatraologiju za knjigu Igra što život znači, i to je jedina do sada dodeljena nagrada za teatrolgiju iz oblasti umetničke igre.

Udruženje baletskih umetnika Srbije 2005. godine dodelilo joj je nagradu za životno delo, a 2006. Plaketu za doprinos Festivalu koreografskih minijatura. 

Dodeljeno joj je i priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije. 

Dobitnica je Srebrnjaka Narodnog pozorišta kao priznanja za predanu saradnju sa Pozorišnim novinama.

Poslednji ispraćaj Milice Zajce održan je u sredu 10. februara na Novom groblju u Beogradu.