Vesti

PREMINULA SLAVNA SRPSKA I SVETSKA BALERINA DUŠKA SIFNIOS (1934-2016)

16 oktobar 2016

Ikona srpskog baleta i muza velikog Morisa Bežara - Dušanka Sifnios preminula je 14. oktobra u Briselu, dan uoči svog 83. rođendana.
Karijeru je počela u Narodnom pozorištu u Beogradu 1951. godine. Prekretnicu u njenoj karijeri predstavlja dolazak ruskog koreografa Leonida Lavrovskog, radi obnavljanja baleta „Žizela“, u kome dobija naslovnu rolu. Ulogu Žizele odigrala je rekordnih 177 puta na svojoj matičnoj sceni, a i na drugim pozornicama kao gošća, uključujući i Boljšoj teatar.
Druga uloga koja je obeležila njenu karijeru je rola Devojke u baletu „Čudesni mandarin“, kompozitora Bele Bartoka, u koreografiji Dimitrija Parlića. Sa ovim baletom, takođe je obišla svetske pozornice sa velikim uspehom.
Drugi deo karijere provodi u Parizu, kao solistkinja trupe Morisa Bežara, gde je najzapaženija njena interpretacija koreografskog viđenja Ravelovog „Bolera“, koju je čuveni koreograf napravio za nju. Prestala je da igra u 47 godini.
Sahrana će biti održana 22. oktobra u Briselu.
Povodom smrti slavne umetnice, u Narodnom pozorištu će se održati prigodan program "Veče sećanja na Dušku Sifnios", a datum će biti naknadno saopšten.
M.B.

 

 

Povodom smrti primabalerine Dušanke Sifnios, na adresu uprave Narodnog pozorišta u Beogradu stigao je telegram saučešća koji je uputio pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić.
- U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i u svoje lično ime izražavam saučešće povodom smrti čuvene svetske, jugoslovenske i srpske balerije Dušanke Duške Sifnios. Velika zvezda Narodnog pozorišta u Beogradu, a potom i svetskih pozornica, ostaće upamćena kao "bosonoga balerina", jer je često igrala bosa, čime je ostavila snažan pečat na baletsku scenu tog vremena i time dala primer generacijama koje dolaze da rad, zalaganje i velika ljubav prema baletu, kao vrsnoj scenskoj umetnosti, dolazi iz duše. Molim vas da u ime nas prenesete iskreno saučešće porodici preminule primabalerine, u čijem bolu saučestvujemo - navedeno je u telegramu.