Vesti

PREMINULA USNIJA REDžEPOVA, NEZABORAVNA KOŠTANA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

1 oktobar 2015

Jedna od najpoznatijih pevačica romske muzike Usnija Redžepova, koja je u Narodnom pozorištu u Beogradu godinama sa velikim uspehom igrala Koštanu u istoimenom komadu Borisava Stankovića, preminula je 1. oktobra u 69. godini.
Predstava je premijerno izvedena na tadašnjoj sceni nacionalnog teatra u Zemunu 20. oktobra 1984. godine u režiji Borislava Grigorovića, a Redžepova je naslovnu junakinju - mladu, lepu, senzualnu romsku devojku okrenutu životu i njegovim radostima, koju je prvi put odigrala 1. oktobra 1985. godine, tumačila u alternaciji sa Majom Odžaklijevskom, Suzanom Petričević i Gordanom Kesić Protić.
- Mislim da je tajna mog trajanja u ovoj ulozi što sam i u pravom životu bila Koštana. Nisam se pretvarala. Ja sam autentična Koštana – izjavila je jednom prilikom Redžepova kojoj su direktni partneri na sceni, u ulogama Hadži Tome i Mitketa bili Branislav Ciga Jerinić i Marko Nikolić.
„Koštana“ je na repertoaru bila više od jedne decenije, a poslednji put je izvedena 13. maja 1997. godine.
U podeli su bili i Mirko Petković (Arsa), Vladan Gajović (Stojan), Rade Popović (Marko), Mida Stevanović (Policaja), Boško Puletić (Kmet), Žarko Milanović (Grkljan), Mališa Đurašević (Kurta), Bogosava Bjelić Nikolić (Kata), Milka Lukić (Magda), Anđelka Ristić (Stana) i Dara Plaović (Salče).
M.B.