Vesti

PRIGODNI MONOLOZI IZ „SRPSKE TRILOGIJE“ NA ZAVRŠNOJ SVEČANOSTI 81. VUKOVOG SABORA, 14. SEPTEMBRA

12 septembar 2014

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, Programski savet Vukovih sabora kao i lokalna samouprava Grada Loznice, na osnovu prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda prema kojoj se u subotu 13. i nedelju 14. septembra, predviđa loše vreme, odlučili su da delimično izmene program završne svečanosti 81. Vukovog sabora koji će umesto na otvorenoj sceni, biti održan u prostoru Vukove spomen škole.
U saopštenju Centra za kulturu, navodi se da iz tog razloga predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Srpska trilogija“ neće, kako je ranije najavljeno, biti izvedena u celini, već će se iz te drame, urađene prema romanu Stevana Jakovljevića, u dramatizaciji Miodraga i Svetolika Nikačevića, u adaptaciji Slavka Milanovića i režiji Slavenka Saletovića, odigrati prigodni monolozi.
U obrazloženju piše da je to urađeno zbog toga kako "ne bi dovodili u opasnost i izlagali ljude, tehniku i opremu riziku", i napominje da će „Srpska trilogija“, biti izvedena u celini u subotu 20. septembra kada se očekuje stabilno vreme.
Program na završnoj svečanosti te najstarije manifestacije posvećene srpskom prosvetitelju Vuku Karadžiću, počeće u 10, 30 časova obraćanjem gradonačelnika Loznice gospodina Vidoja Petrovića, a zatim je planirano da predsednik Matice srpske gospodin Dragan Stanić govori svečanu besedu.
Posle toga, u okviru umetničkog programa biće otvorena izložba Muzeja Narodnog pozorišta „Narodno pozorište uoči Prvog svetskog rata“ autorke Ane Tomić i izvedeni već pomenuti monolozi iz predstave.
Istog dana, u Muzeju jezika i pisma, v.d. direktora Etnografskog muzeja dr Mirjana Menković otvoriće izložbu „Prizren život u rečima“ autora dr Snežane Petrović i mr Tome Tasovca, dok će kod Vukove spomen kuće biti održan program pod nazivom „Probaj i ti“ u kojem će učestvovati guslari, frulaši i duet Mavrak i Antonić.
M.B.