Vesti

Publika stajaćim ovacijama na kraju koncerta „Himna ljubavi“ ispratila soprane Snežanu Savičić Sekulić i Aleksandru Stamenković

29 maj 2021

Soprani Snežana Savičić Sekulić i Aleksandra Stamenković, uz Kamerni sastav Orkestra Opere Narodnog pozorišta i specijalne goste, s velikim uspehom priredile su beogradskoj publici, 29. maja na Velikoj sceni, jedinstveno i nesvakidašnje muzičko veče pod nazivom „Himna ljubavi“.

Oduševljena publika, posle dva bisa, nagradila je sve umetnike stajaćim ovacijama. 

Rediteljka Ana Grigorović je projekcijama umetničkih slika raznih epoha, upotpunila doživljaj izvedenih kompozicija. 

Numere koje su izvedene na ovom koncertu su antologijske i smatraju se biserima muzičke literature, a govore o najtananijim emocijama i stanjima koje ljudska duša može da satka i oseti.

U prvom delu koncerta izvedene su arije kompozitora Vivaldija, Hendla, Štrausa, Rahmanjinova, Dvoržaka. a molitvene Ave Marije izazvale su posebne emocije kod publike koja je umetnike nagradila uzvicima „bravo“.

Drugi deo koncerta doneo je više strasti, optimizma i uzbuđenja. Počeo je sa gostom, gitaristom i kompozitorom, Nemanjom Bogunovićem koji je izveo kompoziciju „Susret“ (ovo je ujedno bio i njegov prvi nastup na sceni Narodnog pozorišta). Smenjivale su se kompozicije Vila Lobosa, Del Akve, Arditija, Bernštajna, a uz podršku još jednog gosta, mladog harmonikaša Luke Lopičića, izveden je strasni Pjacola.

Koncert je završen, duetom „Himna ljubavi“, po tekstu Edit Pjaf, čuvene francuske pevačice šansona i nacionalne muzičke ikone.

Pesmom „Istorija jedne ljubavi" Karlosa Eleta Armalana uz pratnju gitariste Nemanje Bognovića izveden je prvi bis, a za drugi bis izabrana je kompozicija „Himna ljubavi" koja je obeležila kraj i naslov koncerta. 

Uz članove orkestra (Dina Bobić - prva violina, Lena Kuzmanović - druga violina, Andrija Stanojević – viola, Jasmina Vrbanić – violončelo, Vlado Radojević – bas, Gorana Ćurgus – harfa), kao pijanistkinja, nastupila je dirigentkinja Ana Zorana Brajović. 

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.