Sećanje na Bojana Stupicu

31 jul 2020

Velikan srpskog teatra i svih teatara na prostorima bivše Jugoslavije, veliki Bojan Stupica, rođen je 1. avrusta 1910. godine, pre 110 godina.

Po obrazovanju je bio arhitekta, ali je ceo svoj život posvetio pozorištu i umetnosti. Radio je kao reditelj, scenograf, glumac, filmski režiser, graditelj pozorišta.

Ovaj erudita je uspostavio nove temelje modernog teatra u tadašnjoj Jugoslaviji, pomerio je granice pozorišne režije u estetskom smislu i udahnuo joj novu energiju. Režirao je antologijske predstave o kojima se i dan danas priča, njegove scenografije su bile čuda koje su dokazivale da velikom umetniku samo treba talenat. Bio je izuzetan pozorišni neimar koji je za sobom ostavio tri pozorišta koje je sagradio.

Sećajući se Bojana Stupice sa ponosom možemo da kažemo da je jedan deo svoje blistave karijere proveo u Narodnom pozorištu, a bio je član i Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i Ateljea 212.

Bojan Stupica je možda najupečatljivija pozorišna ličnost sa ovih prostora u XX veku.

Velimir Lukić, dramski pisac, pesnik i dugogodišnji upravnik Narodnog pozorišta, napisao je o Stupici:

„Taj čovek je bio hrabar. Taj čovek je bio neumoran. Tak čovek je bio neumereno darovit i sklon greškama.Taj čovek je bio nepobediv. Mi smo mu se divili, on je radio. Mi smo ga ogovarali, on je radio. On je više nego svi mi znao da je pozorište kao i trajanje, da treba živeti, da treba istrajati i nikad se ne odreći svog daha. A njegovo disanje imalo je i bilo ritam i zvuk pozornice. I kao što dah saznamo rođenjem , tako je on pozorište znao i obujmio svojim trajanjem. Ne zaboravimo: on je pre svega bio pesnik. On je imao misli i srce pesnika. Njegovi stihovi bili su njegovi mizansceni, a njegove predstave katreni i poeme, što ih je nadahnuto pisao ljudskim glasovima i pokretima. Bio je sjajan erudita , erudita života i življenja. Sve što je pripadali ljudskom umu i ruci, ljudskom bolu i radosti, bilo je njegova umetnost. Otud su njegove predstave živele godinama i sačekivale nas svake jeseni pevajući nam o tom čudu trajanja i mladosti... Gori njegova uspomena i obasjava nas. Živimo, glumimo. On je reditelj.“

Bojan Stupica je dobitnik mnogih značajnih nagrada za svoju umetnost.

Preminuo je u Beogradu maja 1970. godine.