Vesti

Sećanje na prvaka Drame Tihomira Arsića, 5. decembra na Sceni „Raša Plaović“

3 decembar 2021

Narodno pozorište u Beogradu, u znak sećanja i poštovanja na dugogodišnjeg člana ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomira Arsića održaće u  nedelju, 5. decembra (12.00 č) na Sceni „Raša Plaović“ „Sećanje na prvaka drame Tihomira Arsića“.

O Arsiću će govoriti rediteljka Ivana Vujić Kominac, glumci Lepomir Ivković, Ivana Žigon, Ivan Isailović, pisac Žarko Jokanović i filmski reditelj Aleksandar Mandić.

U okviru programa biće prikazan i film o Tihomiru Arsiću (reditelj Balša Đogo) koji će nas podsetiti na neke od njegovih antologijskih uloga.

Arsić je preminuo 7. decembra prošle godine, a sahrana je održana šest dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Arsić je ispraćen uz pesmu „Tamo daleko“, sa zastavom Srbije preko kovčega.

Svi programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

 

BIOGRAFIJA

Tihomir Arsić, rođen je 1957. godine u Zemunu, glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

Arsić je skrenuo pažnju na sebe 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami „Romeo i Julija“, u režiji Steve Žigona. 

Od 1984. godine postao je stalni član glumačkog ansambla.

Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima.  

Svakako najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin, u „Idiotu“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Steve Žigona. 

Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom – „Zlatnog viteza“ u Moskvi i Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi „Solunci govore“, po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze. 

Arsića će publika pamtiti i po monodrami „Tako je govorio Broz“, sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta. 

Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji. 

Debitovao je u filmu „Sinovi“ Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975. godine, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u „Dečku koji obećava“, „Igmanskom maršu“, „Velikom transportu“, „Pejzažima u magli“, „Lageru Niš“, „Balkan ekspresu“, „Boju na Kosovu“, „Uslovnoj slobodi“... kao i serijama „Ne tako davno“, „Vuk Karadžić“, „Tragom Karađorđa“, „Šesto čulo“, „Ubice mog oca“, „Kralj Petar Prvi“.