Vesti

Sopran Snežana Savičić Sekulić prvi put nastupila u ulozi Mimi, u Pučinijevoj operi „Boemi“

5 maj 2018

U operi Đakoma Pučinija „Boemi“, koja je pod dirigentskom upravom Dejana Savića izvedena 5. maja na Velikoj sceni, glavnu sopransku ulogu – nesrećne heroine Mimi, prvi put je pevala Snežana Savičić Sekulić.

Na taj način, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu nastavila je uspešno da nastupa u ovoj produkciji s obzirom na to da je u njoj već tumačila i lik koketne i obesne pevačice Mizete.

U tom remek-delu operske umetnosti, čiji su libreto prema romanu „Slike iz života boema" Anrija Miržea napisali Luiđi Ilika i Đuzepe Đakoza, strastvenog pesnika Rodolfa tumačio je tenor Dušan Plazinić, ulogu slikara Marsela pevao je bariton Vladimir Andrić, muzičara Šonara bariton Ljubodrag Begović, filozofa Kolina bas Vuk Matić, dok je Mizetu dočarala sopran Sofija Pižurica.

U ovoj operi u četiri čina, u kojoj je reč o siromašnim umetnicima i studentima, o običnim ljudima i njihovim ljubavima i strastima, ljubomori, ali i svakodnevnom teškom životu u jednom boemskom kvartu, uloge su ostvarili i Mihailo Šljivić (Benoa/ Alsindor), Siniša Radin (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci".

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

„Boemi“ su premijerno izvedeni 21. juna 2000. godine pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Predraga Protića.
Njegov asistent bila je Ivana Dragutinović Maričić, a maestra Suđića - Ana Zorana Brajović.

Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Ljiljana Dragović.

„Boeme“, praizvedene 1. februara 1896. godine u Teatru „Ređo“ u Torinu, Pučini je napisao na vrhuncu verizma u italijanskoj operi.
M.B.