Vesti

U Banjaluci otvorena izložba „Radmila Smiljanić – Sve bilo je muzika“, autorke Dragice Gaćeše

15 novembar 2022

Izložba o primadoni i profesorki Radmili Smiljanić „Sve bilo je muzika“, povodom 50 godina pevačkog i tri decenije pedagoškog rada, autorke Dragice Gaćeše, otvorena je 16. novembra u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci.

Autorka postavke obuhvatila je značajne stvaralačke momente i drage uspomene velike operske umetnice.

„Radmila Smiljanić je nacionalno blago Narodnog pozorišta u Beogradu i to ne samo Narodnog pozorišta u Beogradu nego celog regiona. Kao rođenoj Banjalučanki mislim da je ovo za nju jedna od najvažnijih stvari koje su se desile, pored otvaranja ove izložbe u Beogradu, u Muzeju Narodnog pozorišta, krajem oktobra 2020. godine. Mislim da joj je večeras puno srce i meni je neizmerno drago što je ona celu svoju karijeru i život poverila meni u ruke da napravim nešto ovako“, kazala je Dragica Gaćeša.

Prisutnima se obratila i gospođa Smiljanić:
„Emocije su me obuzele, a pupčana vrpca između mene i Banjaluke nije prerezana. Ne želim da se pravdam mojim Banjalučanima što sam im ostavila, ali ću im dokazati i oni će i sami da vide zašto sam ih ostavila. Mislim da u okviru ove izložbe imam opravdanje i to je to. Nažalost, mnogo toga nije prikazano, jer u inostranstvu nisu dozvoljavali da se puno snima, bilo je strogo kažnjivo. A moja Banjaluka je sve lepša i lepša i toliko je izrasla da je zaslužila operu, jer kultura, muzika, posebno u ovim vremenima su najveći azili i najviše naš štite od svog zla ovog sveta“, kazala je operska diva.

Izložbu je otvorila savetnica za kulturu i socijalnu politiku gradonačelnika Banjaluke Mirna Savić Banjac.

Postavka obuhvata pola veka umetničkog i skoro tri decenije pedagoškog rada gospođe Smiljanić, kao i njene drage, lične uspomene, poput brojnih fotografija, programa, plaketa, nagrada...

Osim blistave karijere kako na našoj tako i na scenama širom sveta, fotografije obuhvataju period od njenog najranijeg detinjstva u rodnoj Banjaluci, odrastanja tokom rata, školovanja u Beogradu i Sarajevu, ljubav i brak sa Branislavom Mijailovićem u kojem su dobili sina Nikolu (priznati operski pevač i profesor) kao i njen profesorski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u Republici Srpskoj, Banjaluci i Bijeljini, Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji lepih umetnosti.

Iz Sarajevske opere na poziv čuvenog dirigenta Oskara Danona, sa ekipom beogradskih solista tumačila je ulogu Fatamorgane u operi „Zaljubljen u tri narandže“ i ulogu Lize u „Pikovoj dami“, na gostovanju u Barseloni koja joj je otvorila vrata Narodnog pozorišta.

Debituje 13. marta 1968. godine ulogom Leonore u „Trubaduru“, Đuzepa Verdija, a potom dobija stalni angažman.

Verdi, Čajkovski, Brams, Korsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini... samo se nižu u izvođačkom repertoaru primadone svetskog renomea.

Njene glasovne sposobnosti i pre svega glumačke kreacije otvaraju joj vrata svih vodećih operskih kuća u svetu od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese, Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca...pa do Sijetla gde je nastupila u „Pikovoj dami“ sa Reginom Resnik i „Balu pod maskama“ sa Đorđom Zankanarom. Partneri su joj bili Domingo, del Monako, Kareras, di Stefano, Medl, Cvejić i mnogi drugi.

Drugovala je sa Lučanom Pavarotijem, ali se sitcajem okolnosti nisu našli zajedno na sceni. Međutim njen sin Nikola Mijailović je posle pobede na Pavarotijevom takmičenju u Filadelfiji, imao tu čast i pevao je sa njim u „Boemima“.

Radmila Smiljanić dobitnica je brojnih, prestižnih priznanja od kojih se posebno izdvajaju Nagrada za najbolju interpretaciju Marženke u „Prodanoj nevesti“, Nagrada i medalja za najbolju interpretaciju dela češkog kompozitora Leoša Janačeka, na Praškom proleću, Zlatna ploča „Jugodiska“ u Sava centru u Beogradu, povodom proslave 35 godina umetničkog rada, Zlatni pečat Narodnog pozorišta u Beogradu...