Vesti

OTVORENA IZLOŽBA “VELIKANI NARODNOG POZORIŠTA NA MARKAMA”

22 mart 2011

Izložba "Velikani Narodnog pozorišta na poštanskim markama" otvorena je u nedelju 27. marta u Muzeju Narodnog pozorišta povodom Međunarodnog dana pozorišta.

Izložbu je otvorio slavni češki reditelj Jirži Mencl, koji, u korežiji sa Božidarom Đurovićem, sprema operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže" koja će premijerno biti izvedena 6. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Uz opasku da slabo govori srpski jezik, ali da će pokušati, Mencl je kratko kazao: „Izložba je otvorena“ i pobrao simpatije i aplauz brojnih posetilaca među kojima je bio i ministar kulture Predrag Marković.
On je rekao da ima veliko zadovoljstvo što svojim prisustvom može da pruži podršku „dvema institucijama koje su mnogo starije od svih nas ovde zajedno“ – Pošti Srbije i Narodnom pozorištu.
- Nije teško o njima brinuti. Oni već znaju da sarađuju, a ovo večeras je primer da njima ne treba niko spolja da ih na tu saradnju upućuje i ja im se na tome zahvaljujem – rekao je Marković.
Napominjući da ima mnogo razloga da Pošta Srbije i Narodno pozorište sarađuju, generalni direktor Javnog preduzeća PTT Srbija Goran Ćirić je istakao da te dve institucije ne spaja samo zajedničko ministarstvo i 19. vek u kome su nastajali, nego i ljubav prema umetnosti.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović zahvalio se Ćiriću na uspešnoj saradnji oko pripreme izložbe i najavio da će ovu postavku, tokom maja, moći da pogleda i publika u Pirotu. Izložbu je priredila kustos Muzeja Narodnog pozorišta Zorica Janković, u saradnji sa Javnim preduzećem PTT saobraćaja "Srbija", a obuhvata 20 portreta autorke Marine Kalezić.
U izložbenoj postavci su portreti Žanke Stokić, Branislava Nušića, Raše Plaovića, Dobrice Milutinovića, Čiča Ilije Stanojevića, Milana Grola, Huga Klajna, Jovana Đorđevića, Ljube Tadića, Ljubinke Bobić, Mije Aleksića, Milana Ajvaza, Milana Predića, Milivoja Živanovića, Milke Grgurove Aleksić, Miloša Žutića, Nevenke Urbanove, Petra Dobrinovića, Steve Žigona i Vere Nigrinove.
Odlukom gospodina Ćirića, portreti su poklonjeni Muzeju Narodnog pozorišta.
Svi posetioci izložbe na poklon će dobiti besplatnu razglednicu na čijoj poleđini se nalazi marka Narodnog pozorišta. Ako žele nekome da je pošalju, mogu to da urade na licu mesta ubacivanjem u poštansko sanduče koje će biti postavljeno u muzeju.
M.B.