Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu otvorena izložba „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Jelice Stevanović

20 maj 2019

Izložba „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Jelice Stevanović, otvorena je 20. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pored autorke, prisutnima su se obratili v.d. upravnice Narodnog pozorišta Ivana Vujić, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović i kustos-savetnik Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Mirjana Odavić, koja je otvorila izložbu.

Postavka, koja rasvetljava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu, priređena je u čast velikog jubileja - 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869).

Izložba, između ostalog, prikazuje retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva – o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu. 

„Zajedno sa državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd, pa izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Đumruku; zatim takođe kratkotrajan ali znamenit rad Teatra „Kod jelena“, višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni, te značajna gostovanja tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada (1862), a naročito drugog gostovanja novosadskog ansambla (1867/68), kada je Knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Đorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu“, navela je Jelica Stevanović. 

Ona je napomenula da izložba, pored planova i dugotrajnih pokušaja podizanja namenske zgrade na Zelenom vencu, prati i četiri Pozorišna odbora koja su istrajavala u nameri da Srbija i Beograd dobiju stalni teatar, kao i dobrotvore i donatore zahvaljujući kojima je ovaj poduhvat najzad ostvaren. 

Takođe, autorka je dodala da postavka predstavlja i prvi umetnički ansambl koji je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice „Engleska kraljica“, te konačno zidanje i početak rada u stalnoj zgradi.   

M.B.