Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA “BALETI P.I. ČAJKOVSKOG NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU”

9 novembar 2015

Izložba “Baleti P.I. Čajkovskog na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu”, autorke Ane Tomić, otvorena je u ponedeljak 9. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta.
Izložbu su zajednički otvorili Tomićeva i direktor Muzeja Dragan Stevović koji je, između ostalog, podsetio da su baleti slavnog ruskog kompozitora već skoro jedan vek nezaobilazni deo repertoara nacionalnog teatra.
Govoreći o koncepciji postavke, on je naglasio da je autorka „više želela da pokaže likovnost njegovih baleta, nego kritički odnos prema njima“.
Stevović se posebno zahvalio Muzeju pozorišne umetnosti Srbije bez čije pomoći, kako je istakao, ova izložba ne bi mogla da bude realizovana.
Postavka obuhvata brojne fotografije, plakate i kostime iz igrajućih predstava „Uspavana lepotica“,„Labudovo jezero” i „Krcko Oraščić“, kao i biografske podatke za „Patetičnu simfoniju“  koja je u koreografiji Dimitrija Parlića premijerno izvedena 21. decembra 1968. godine u okviru proslave stogodišnjice Narodnog pozorišta u Beogradu.
Izložba je priređena povodom 175. godina od rođenja Petra Iljiča Čajkovskog, a biće otvorena do početka decembra.
Njegova tri najpoznatija baleta – „Labudovo jezero“, „Uspavana lepotica“ i „Krcko Oraščić“, od samog početka bila su izvođena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Kao prvi samostalni balet, 22. januara 1923. godine postavljena je svita iz „Krcka Oraščića“ pod nazivom „Rskalo“.
„Labudovo jezero” prvi put je izvedeno 1925, a „Uspavana lepotica“ dve godine kasnije.
Čajkovski je rođen 7. maja 1840. godine u Votkinsku.
Bio je najistaknutiji ruski simfoničar XIX veka; dao je sintezu evropskog artizma i narodne osećajnosti.
Komponovao je simfonije, uvertire, koncerte za klavir, za violinu i orkestar, kamernu muziku, solo pesme, klavirske kompozicije, opere i balete.
Preminuo je 6. novembra 1893. godine u Sankt Peterburgu.
M.B.