Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba „Šekspir na sceni Narodnog pozorišta" (Drama, Opera, Balet)

25 oktobar 2019

Izložba "Šekspir na sceni Narodnog pozorišta" (Drama, Opera, Balet), koju su zajednički priredili Dragica Gašeća, Dragan Stevović i Milena Jauković, otvorena je 25. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osim autora, prisutnima se obratila i prof. dr Jelisaveta Milojević s Filološkog fakulteta u Beogradu koja je, otvarajući izložbu, istakla da „nam Šekspir govori o sebi i svom vremenu, ali i svevremenu, jer prosto rečeno, u njegovim delima ima svega onoga što se zove život“.

„Teme o kojima pisac govori su u srcu stvari, u temelju današnjeg sveta.  On nas navodi na preispitivanje odnosa prema ključnim vrednostima - moralu, pravdi i snazi ubeđivanja. Šekspir nam govori o našem vremenu, ali u stvari govori o nama samima, o našim individualnim odrazima u njegovom ogledalu“, ocenila je gospođa Milojević.

Prema njenim rečima, taj odraz, nakon što se odbije i vrati ka nama, donosi nam saznanje ko smo i ko još nismo, a mogli bismo biti.

„U tome leži moć transformacije koja nam se nudi, ako pođemo njegovim stazama, a uloga prevodica, reditelja i glumca jeste, u tom smislu, misionarska. Zašto smo još sa Šekspirom? Može, dakle, biti zbog toga što smo ponajpre zainteresovani ne za njega, već za sebe. Paradoks je prividan. Da bismo videli sebe, nije nam dovoljno fizičko ogledalo“, primetila je Jelisaveta Milojević i ukazala da nam je „potreban on, Šekspir, pesnik i mag, da bismo u njegovom ogledalu zvanom umetnost, videli svoj odraz“.

„Da bismo videli sebe, potreban nam je drugi, a taj najbolji drugi, u umetničkom prostoru reči, jeste Šekspir. Sa Šekspirom se raste i sazreva, samo je potrebno da smo za putovanje spremni i da prihvatamo da sa njim putujemo. Biti spreman, to je sve... Čestitam Narodnom pozorištu 150 godina Šekspira na sceni i želim srećan dalji put u misionarskom nastojanju da umetnošću menja svet. Nama, s ove strane, ostaje da dopustimo da se to desi. Čestitam. Proglašavam izložbu otvorenom“, rekla je profesorka Jelisaveta Milojević.    

Šekspir je jedan od najizvođenijih autora na sceni Narodnog pozorišta u okviru sva tri umetnička ansambla. 

Ova izložba od samih početaka prikazuje izvođenja na scenama beogradskog nacionalnog teatra. 

Prva premijera nekog njegovog komada u Narodnom pozorištu održana je 26. novembra 1869. godine, a reč je o komediji „Mletački trgovac“. 

Šekspir, slavni engleski pesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa, rođen je 1564. godine u Stratfordu na Ejvonu, gde je i odrastao. 

Opus njegovih dela koja su preživela do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne poeme, i nekoliko drugih poema. 
M.B.