Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba „Radmila Smiljanić – Sve bilo je muzika“, autorke Dragice Gaćeše

23 oktobar 2020

Izložba o primadoni i profesorki Radmili Smiljanić „Sve bilo je muzika“, autorke Dragice Gaćeše, otvorena je 23. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa Kovid 19.

Uručujući uvaženoj primadoni prelepi buket cveća, upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac je naglasila da je on namenjen „jednoj divnoj devojčici, lepotici gospođi Radmili Smiljanić u kojem je, svaki od ovih cvetova, jedan od njenih umetničkih dela“.

„Hvala Vam najlepše na tome što ste moj život promenili na bolje. To je veoma težak zadatak i teška odgovornost, a ostali ste devojčica. Ja Vas, kao devojčicu, molim da svoj put nastavite radosna. Živeli“, poručila je Ivana Vujić Kominac. 

Prisutnima su se obratili i maestro Dejan Savić, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović, autorka Gaćeša i gospođa Smiljanić koja je zahvalila svima što su „u ovakvim uslovima i sa maskama“ došli u Muzej Narodnog pozorišta i na taj način ukazali čast i poverenje, ne samo njoj, nego i „ovoj Kući u kojoj ste bezbedni, kao u crkvi“. 

„Hvala vam mnogo, svima. Jako ste me zadužili. Bila sam veoma skeptična u sve ovo, ne samo zbog te korone, nego uopšte - zašto ja i izložba o meni... Ipak, sve su to bili neki izazovi, ja sam ih prihvatila i sada mi je veoma draga što smo uspeli. Hvala i autorki Gaćeši i ovom pozorišnom hramu kojem sam ostala verna i u kojem sam, tolike godine, bila u stalnom angažmanu", istakla je Radmila Smiljanić, koju je publika pozdravila dugim, snažnim i iskrenim aplauzom.  

U umetničkom delu programa, nastupila je prvakinja Opere, sopran Snežana Savičić Sekulić koja je, uz klavirsku pratnju Marka Bogdanovića, izvela kompoziciju Antonija Vivaldija „Sposa son disprezzata“

Dizajn i katalog izložbe uradila je Jelena Ratković.

Postavka, priređena povodom primadoninog 80 rođendana, obuhvata pola veka umetničkog i skoro tri decenije pedagoškog rada gospođe Smiljanić, kao i njene drage, lične uspomene, poput brojnih fotografija, programa, plaketa, nagrada...

Osim blistave karijere kako na našoj tako i na scenama širom sveta, fotografije obuhvataju period od njenog najranijeg detinjstva u rodnoj Banjaluci, odrastanja tokom rata, školovanja u Beogradu i Sarajevu, ljubav i brak sa Branislavom Mijailovićem u kojem su dobili sina Nikolu (priznati operski pevač i profesor) kao i njen profesorski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u Republici Srpskoj, Banjaluci i Bijeljini, Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji lepih umetnosti.

Iz Sarajevske opere na poziv čuvenog dirigenta Oskara Danona, sa ekipom beogradskih solista tumačila je ulogu Fatamorgane u operi „Zaljubljen u tri narandže“ i ulogu Lize u „Pikovoj dami“, na gostovanju u Barseloni koja joj je otvorila vrata Narodnog pozorišta.

Debituje 13. marta 1968. godine ulogom Leonore u „Trubaduru“, Đuzepa Verdija, a potom dobija stalni angažman.

Verdi, Čajkovski, Brams, Korsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini... samo se nižu u izvođačkom repertoaru primadone svetskog renomea.

Njene glasovne sposobnosti i pre svega glumačke kreacije otvaraju joj vrata svih vodećih operskih kuća u svetu od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese, Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca...pa do Sijetla gde je nastupila u „Pikovoj dami“ sa Reginom Resnik i „Balu pod maskama“ sa Đorđom Zankanarom. Partneri su joj bili Domingo, del Monako, Kareras, di Stefano, Medl, Cvejić i mnogi drugi.

Drugovala je sa Lučanom Pavarotijem, ali se sitcajem okolnosti nisu našli zajedno na sceni. Međutim njen sin Nikola Mijailović je posle pobede na Pavarotijevom takmičenju u Filadelfiji, imao tu čast i pevao je sa njim u „Boemima“.

Radmila Smiljanić dobitnica je brojnih, prestižnih priznanja od kojih se posebno izdvajaju Nagrada za najbolju interpretaciju Marženke u „Prodanoj nevesti“, Nagrada i medalja za najbolju interpretaciju dela češkog kompozitora Leoša Janačeka, na Praškom proleću, Zlatna ploča „Jugodiska“ u Sava centru u Beogradu, povodom proslave 35 godina umetničkog rada, Zlatni pečat Narodnog pozorišta u Beogradu...