Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PREDSTAVLjENE DVE KNjIGE DEJANA ČAVIĆA

19 septembar 2012

Knjige dramskog umetnika Dejana Čavića "Predstava pozorišta" i "Upotreba glasa" predstavljene su u sredu 19. septembra u Muzeju Narodnog pozorišta u okviru programa "Glumačko pismo".

Knjiga „Predstava pozorišta“, koju je objavila izdavačka kuća "Albatros plus", po mnogo čemu predstavlja autentično kazivanje o fenomenu pozorišne umetnosti koji se u najvećoj meri odnosi na slavnu istoriju Ateljea 212, kao i njegovih vrsnih aktera koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj nacionalnoj kulturi. Kroz ovu zanimljivu i lično intoniranu ispovest – poput slike u pokretu defiluju uspešno portretisani likovi Mire Trailović, nezaboravnih Zorana Radmilovića i Danila Bate Stojkovića, ali i Mire Banjac , Vlastimira Đuze Stojiljkovića...Knjiga "Upotreba glasa" ("Altera", 2009) predstavlja uzbudljivu analizu literature iz jednog do sada neispitanog ugla, iz ugla glumačke govorničke veštine. Napisana je stručno i visoko pismeno, ali istovremeno lepim i jednostavnim, skoro govornim jezikom, tako da je pristupačna i laka za čitanje, što je čini prijemčivom za veoma širok auditorijum.
Pored autora, o knjigama su govorili teatrolog dr. Zoran T. Jovanović, izdavač Jagoš Đuretić, glumac Pavle Minčić i dramaturg Ivana Dimić koja je ocenila da su "Dejanove knjige slične zato što ih je napisao isti autor, ali su različite po sadržaju".
Govoreći o knjizi "Upotreba glasa", ona je kazala da bi "bilo poželjno da je ima svaki mladi glumac, jer može da otvori tajnu umeća glumljenja , a što se tiče ljubitelja knjige, njima je pružena šansa da budu upućeni u tajne pozorišnog umeća".
- Kada je reč o "Predstavi pozorišta" ona za razliku od "Upotrebe glasa", u nekom pedagoškom smislu, nije učilo, zato što u njoj Čavić, kao iskusan glumac, priča o pozorištu iz ličnog ugla" - rekla je ona.
Đuretić je naglasio da su ove dve knjige prvenstveno namenjene onim ljudima koji žele da se bave pozorišnom umetnošću.
Prema njegovom mišljenju, one su namenjene i "eliti, koja je u ovoj zemlji mala i prilično siromašna".
Brojna publika bila je u prilici da čuje Čavićev monolog iz Hamleta, koga je igrao pre 53. godine na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i njegovu interpretaciju čuvene pesme Laze Kostića "Santa Maria della Salute".
M.B.