Vesti

VEČE ARIJA I SOLO PESAMA 19.05. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

16 maj 2013

U okviru ciklusa „Koncerti“, u nedelju 19. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu (18,00) biće održano veče arija i solo pesama. U programu će učestvovati Branislava Podrumac (sopran), Ana Petrović (sopran) i Svetlana Krstić (klavir). Na programu će biti dela Šuberta, Vivaldija, Hendla, Bramsa, Vivaldija, Mocarta... Ulaz je besplatan.

Branislava Podrumac
Rođena 1982. godine u Osijeku. Njen talent je otkriven dok je pevala u lokalnoj pravoslavnoj crkvi u Dardi gde je odrasla. Školovala se u Beogradu gde je 2007. godine diplomirala na Fakultetu muzičke, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Beogradu, Beču i Hagu, kod Olivere Miljaković, Katarine Jovanović, Zone Gazarijan, Džejmsa Mekreja i Rite Susovski. Još tokom studija je održala veliki broj koncerata, resitala, javnih i televizijskih nastupa. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj "Sestri Anđeliki". Od koncertnih nastupa izdvajaju se izvođenje Bernštajnovog "Kadiša" sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i nastup na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije (2011). Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Zapažene su njena tumačenja uloga Elizabete u plesnoj operi "Derišta" Filipa Glasa (2009) i Nimfe u kamernoj operi "Narcis i Eho" (2003). Pored pevanja, bavi se i pedagoškim radom. Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno-igranog filma Gorana Paskaljevića "Beograd otići ili ostati" u produkciji nemačko–francuske televizije Arte.
Široj javnosti postala je poznata po tumačenju glavne ženske uloge u hit mjuziklu "Rebeka" Silvestera Levaja. Ovom ulogom započela je saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde trenutno tumači i ulogu Papagene u verziji Mocartove "Čarobne frule" za decu. Dobitnik je nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini.

Ana Petrović
Ana Petrović je završila osnovne i postdiplomske studije u klasi prof. Nikole Kitanovskog na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Pored aktivne pevačke karijere, radi kao profesor engleskog jezika na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, na Fakultetu za medije i komunikacije.
U okviru Operskog studija "Borislav Popović" pri Narodnom pozorištu u Beogradu, nastupala je u velikom broju projekata i na mnogim koncertima na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Najvažnije uloge koje je otpevala su: Violeta Valori u Verdijevoj “Travijati”, Mikaela u Bizeovoj “Karmen”, Mizeta u Pučinijevim “Boemima”i Đenoveva u “Sestri Anđeliki” istog autora.
Takođe, tokom studija, imala je priliku da sarađuje i uči od umetnika kao što su: Radmila Bakočević, Biserka Cvejić, Dejan Savić, Stanko Jovanović, Nikola Mijailović, Snežana Savićić- Sekulić, David Bižić, Snežana Brzaković.
Leta 2010. bila je stipendista letnje škole Univerziteta u Beču što joj je omogućilo da uči od renomiranih umetnika kao što su: Silvana Dusman, Johanes Bota, Klaus Buš, Gerhard Kari, Klaudia Viska, Robert Herzl.
Leta 2013. biće stipendista međunarodne letnje škole u nemačkom gradu Nojcele.
Pored mnogobrojnih solističkih koncerata koje je održala u Beogradu i širom Srbije, nastupala je u Austriji i Sloveniji.
Pevala je u filmu korejskog reditelja Sagmana Kima “Tenor Lirico spinto” čija se premijera očekuje na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji.
U februaru 2013. je nastupila na drugom balu privrednika u Beču u predivnom zdanju "Kursalon".
Od marta 2013. godine nastupa u ulozi Papagene u Mocartovoj operi “Čarobna frula” u operskoj kući “Madlenijanum” u Beogradu.

Svetlana Krstić
Svetlana Krstić je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Andreje Pregera.
Nakon završenih studija, uz pedagoški rad nastavlja sa učešćem na takmičenjima i koncertnom aktivnošću kao solista, klavirski saradnik i kamerni muzičar.Laureat je prvog EPTA pijanističkog konkursa održanog u Beogradu u kategoriji klavir, kao i dobitnik specijalne nagrade za klavirsku saradnju na istom konkursu.
Nastupala je u svim reprezentativnim salama u Beogradu i širom Srbije, Pragu, Cap-Sante-u, Montrealu… Učestvovala je na festivalima NOMUS u Novom Sadu, OKTOH u Kragujevcu i ostvarila je snimke i gostovanja za RTS , TV Novi Sad i Radio Canada.
Učesnik je koncerata ostvarenih pod pokroviteljstvom Ambasade Češke Republike u Beogradu, Matice srpske u Novom Sadu, Sekretarijata za kulturu grada Beograda kao i koncerata realizovanih u organizaciji Jugokoncerta.
Tokom višegodišnjeg boravka u Kanadi, aktivna je kao klavirski saradnik i profesor klavira privatno i kao klavirski saradnik pri fakultetima McGill i Concordia.
Sarađivala je sa umetnicima kao što su Gerda Findeisen, Liselyn Adams, Antonio Lysy, Dixie Ross-Neill, Robert Savoie.
Pored koncertne delatnosti, angažovana je i kao pedagog na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.